IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да се лишим от руския петрол и газ?

Тепърва ще се разкриват ефектите на санкциите срещу икономиката на Русия, твърди Николай Ваньов

11:03 | 09.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Спирането на употребата на руски петрол и газ не може да стане изведнъж в България, даже и да се намерят алтернативни доставки, защото това означава пренастройка на логистичните системи. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers.

Той добави, че в подобно положение е Германия за разлика от Великобритания и Франция. След края на зимния период Европейският съюз може и да се включи в предлаганото от САЩ ембарго върху руския петрол. 

Спирането на руския петрол ще има сериозен ефект върху всички енергоносители, като ще трябва да се види дали Иран ще се върне на петролните пазари и дали Европа ще успее да консолидира газопреносната си система.

"Опции пред Европа има, истината е, че тя стои една крачка назад. България стои три - ние сме изцяло зависими от Русия за газ и нефт", подчерта Ваньов.

Според него тепърва ще се разкриват ефектите на санкциите срещу икономиката на Русия, но руските активи са тотално обезценени в момента. Рублата е изгубила пълната си конвертируемост, а руските банки не могат да фунционират извън Русия. Всякакви сравнения с икономики като Иран и Венецуела вече са напълно уместни, коментира още гостът.

Русия все повече ще усеща последиците от санкциите, защото те нямат еднократен моментен ефект - рублата е изгубила близо 60% от стойността си спрямо долара и това ще продължи.

"Руските банки извън Русия в момента са в неживо състояние", каза експертът.

Целия коментар може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Петролът може да се замени в рамките на месец-два. Газа по-бавно, но също може. Пyттю ще получи тотален игнор и бан от почти цял свят, върнаха се 30 години назад. Честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
''....България стои три - ние сме изцяло зависими от Русия за газ и нефт", подчерта Ваньов....'' Два аргумента като възражение на въпросният г-н- 1. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-more 2. https://.....168chasa.bg/article/4256639 Започне ли да възразява като ват999ниците как сме нямали технологиите, ресурсите и кадрите да ги реализираме, значи е платен лобист на руският газов монополист и не се интересува от енергийната независимост на България, а се интересува от продължаване до безкрай на българската енергийна зависимост от русия, защото това му носи профит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още