IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се увеличи ли цената на тока за битовите потребители догодина

Какво ще се случи на свободния пазар на еленергия за бита коментират проф. Валентин Колев и Еленко Божков

10:34 | 24.09.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От 2020 г. цената на електрическата енергия за бита трябва да се формира и според тази, която предлагат играчите на свободния пазар. В момента тарифите, срещу които потребяваме енергия, се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране след преговори с трите големи електроразпределителни дружества.

"Нито един битов потребител няма да има интерес да излезе на свободния пазар, защото неговите разходи ще се увеличат. Българският потребител не е мотивиран финансово да го направи", заяви енергийният експерт проф. Валентин Колев в ефира на Вulgaria ON AIR.

Според бившия директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) цената на електрическата енергия за битовите потребители е подценена. По думите му тя трябва да бъде равна или приблизителна на цената на електрическата енергия на свободния пазар.

"Трябва да се направят организационни мероприятия за освобождаване на цената на електрическата енергия за битови потребители. До миналата година средната цена на Българската независима енергийна борса беше 80 лв. Ако и тази година бъде 80 лева, значи имаме средно 7-8 лева по-ниска цена на борсата", пресметна проф. Колев.

Енергийният експерт и бивш член на КЕВР - Еленко Божков, също коментира темата. Той посочи, че цената на електроенергията за бита се определя в голяма степен от това предстоят ли избори в страната през съответната година.

Божков смята, че цената на енергията за бита е застрашена от повишаване заради опасността България да бъде лишена от 24% от свободните си квоти за търгуване.

"Ако бъдат намалени, не ни очаква нищо хубаво в цената. В крайната цена участва едно нещо, което се нарича задължение към обществото", напомни енергийният експерт.

Да очакваме ли по-ниски сметки за ток след реформата, която се очаква в средата на следващата година?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
pravatopola
преди 4 години
Колко пъти проиграват един и същ сценарий - заговарят за вдигане цената на тока и парното малко преди спиране на отоплителния сезон.Народът си трае. Вдигат цената, когато потреблението е намаляло , а народът е на курорти. Аз не мога да разбера, толкова ли е плиткоумен нашият народ ,та не се вдигне ,когато му вземат и последната коричка хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
pravatopola
преди 4 години
Нищо добро не ни очаква.Не случайно вдигат цената през юли ,когато е топло.А през есента и зимата?Идват избори - народе мисли му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
A vie kak mislite Pri inflazia ot 5 % spored pravitelstvoto a realna moge bi nad 8 % kakvo mislit e che she se sluchi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още