Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

В средата на юли ще е ясно колко са надвзетите суми за парно

Държавната петролна компания ще се държи пазарно, няма да има по-ниски цени, но ще има реални цени, каза Теменужка Петкова

В средата на юли ще е ясно колко са надвзетите суми за парно

Снимка: Pixabay

Около средата на юли трябва да е ясно колко пари за газ и парно ще бъдат възстановени на потребителите и индустрията. Това каза по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

„КЕВР имаше ангажимент в 30-дневен срок да изготви 8 ценови решения от 5 август 2109 г. до 31 март 2020 г. и за всеки месец да определи цената на природния газ - новата, съобразно предоговорените условия. Това вече е направено. Сега в „Булгаргаз“ правят изчисления, за да видят каква сума трябва да се върне. Има 20-дневен срок, т.е. трябва да са готови до 9 юни. След това "Бургаргаз" в 14-дневен срок трябва да възстанови парите на топлофикационните дружества“, обясни процеса по изготвянето на сметките Теменужка Петкова.

Още по темата

Припомняме, ме ще бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между "Булгаргаз" ЕАД, като обществен доставчик на природен газ, и неговите клиенти. Измененията са по повод поевтиняването на парното и топлата вода заради договорените по-ниски цени на природния газ, които "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт". 

Още по темата

Енергийният министър коментира и темата за държавните бензиностанции. „Държавното дружество ще се държи пазарно, не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени“, посочи тя. И уточни, че смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има конкуренция, условията стават по-добри.

Либерализацията на пазара на електроенергия се налага от директива на Европейската правна уредба, коментира още Теменужка Петкова.

"От 1 януари 2021 година влиза директивата, съгласно която всички стопански субекти с изключение на микропредприятията трябва да излезят на свободния пазар. Това е директива, която трябва да спазим. Пазарът на електрическата енергия трябва да бъде либерализиран изцяло. Идеята и смисълът на този процес е да се създаде максимална конкуренция, която да е в интерес на потребителите", отбеляза министърът.

Към настоящия момент цената на регулирания пазар е по-висока от цената на свободния. Затова ние смятаме, че сега е може би най-подходящият момент тези стопански субекти, които са на регулирания пазар, да излязат от 1 октомври на свободния, тоест преди 1 януари 2021 г., за да имат време да се ориентират в ситуацията, каза още Петкова.

След 2021 г. предстои период, в който и битовите потребители ще трябва да излязат на свободния пазар поетапно, допълни енергийният министър.

Стана ясно още, че близо 27% от хората са се възползвали и са платили сметките си в удължения срок по време на извънредното положение. След 13 май вече са в сила старите условия за плащане на сметки, припомни Петкова.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала