Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Washington Examiner: IGB може да е един от кошмарите на Путин

България показа как може да изглежда един свят, който не разчита на руската енергия, посочва американското издание

Washington Examiner: IGB може да е един от кошмарите на Путин

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Газовата връзка между Гърция и България IGB може да се окаже един от най-големите кошмари на руския президент Владимир Путин, пише в публикация на Washington Examiner, посветена на енергийната политика на България. Изданието посочва, че България е силно зависима от руския природен газ, а петролната рафинерия в Бургас е собственост на "Лукойл".

Но все пак малката страна не се подчини на Путин, се казва в статията, озаглавена "България е авангардът на отказа на ЕС от руски енергоизточници".

Още по темата

Една от причините е IGB - газовата връзка, която свързва гръцкия Комотини със Стара Загора и която се очаква да заработи до юли тази година. Тя е значителна стъпка в предоляването на зависимостта на България от руския природен газ, свръзвайки газопреносната мрежа с Трансадриатическия газопровод (TAP). По нея страната получава газ от Азербайджан. През миналата година България е получила 300 млн. куб. метра газ от централноазиатската държава и този внос се определя като "смел ход от страна, която не е известна с геополитическото си лидерство".

Припомняме, че България има договорени 1 млрд. куб. метра природен газ внос от Азербайджан, с входна точка IGB. Докато връзката не бъде въведена в експлоатация, страната ни получава само част от тези количества по алтернативни трасета - през Кулата-Сидирокастро.

В своята публикация Washington Examiner обръща внимание и на възможността за получаване на втечнен газ през IGB. "Втечненият газ се превръща в гореща стока, особено в настоящата благоприятна за икономиката епоха", пише изданието и допълва, че природният газ се смята за най-чистото изкопаемо гориво и ЕС го признава като транзитно гориво за зеления преход.

Затова и IGB ще има все по-важна роля за общността - връзката ще предоставя бърза доставка на втечнения газ, идващ на терминалите в Егейско и Адриатическо море.

САЩ обещаха да доставят 15 млрд. куб. метра природен газ на ЕС, за да заменят намалелите доставки от Русия. В допълнение и България договори два танкера през юни, а преговорите за дългосрочни договори за втечнен газ продължават, коментира премиерът Кирил Петков след посещението си в САЩ.

За кратко време България се превърна в един от най-важните членове на ЕС по отношение на енергетиката, допълва Washington Examiner. "България показа на държави по целия свят как може да изглежда един свят, който не разчита на руската енергия и да бъде фар за надежда за други страни да направят същото", пише още американското издание в заключение.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
4
 
7
Dr. Vatnikov до: Repoman
преди 1 месец
И още нещо, исторически факт, робите най-много са мразели освободените роби, а не господарите си. Таварищ робе.
2
 
4
 
6
GiRo до: ledosvetlenie
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз надценка спрямо преди не виждам. Виждам обаче 900% поскъпване на газа от Газпром последните месеци, година. Полша е всичко друго, но не и колониална държава. Горда и независима нация, живяла под руския ботуш и знаейки какво е това, не се страхува да изпраща оръжия на Украйна. Германия в момента строи шест терминала за втечнен газ. Първият ще е готов до новия отоплителен сезон. Другите малко след първия. Днес същата тази Германия, която не е *** според твоите приказки, сключи 15 годишен договор със САЩ за доставка на втечнен газ. Така, че лудите скоро ще ги видиш ...
4
 
3
 
5
Dr. Vatnikov до: Repoman
преди 1 месец
За зависимите и ограничени умове е трудно за представа, че може човек да е свободен и вечно да се кланя на някой.
4
 
2
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не мисля, че е адекватен пример, предвид, че страната ползва доста малко газ по принцип. Големите западни икономики, няма да могат за една седмица да намерят алтернативни източници.
1
 
5
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Показахме на всички, миналата седмица повече украински бежанци са напуснали България, отколкото са влезли. При това повечето се връщат в Украйна. По-добре под руските ракети, отколкото в територията на независимостта

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"