Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Акциите на Monte Paschi поевтиняват заради проблеми с капитала

Италианската банка планира да се свърже с инвеститорите за продажба на обезпечени облигации още през настоящата седмица

Акциите на Monte Paschi поевтиняват заради проблеми с капитала

Снимка: Ройтерс

Акциите на италианската Banca Monte dei Paschi di Siena SpA поевтиняват по време на сесията на борсата в Милано, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) изтъкна слабости в капитала и рентабилността на кредитора, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

От ЕЦБ заявиха, че неспособността на Monte Paschi да издаде втория транш от подчинени облигации през изминалата година е засегнала нейната капиталова позиция.

Италианската банка планира да се свърже с инвеститорите за продажба на обезпечени облигации още през настоящата седмица, споделя източник, запознат с въпроса.

Главният изпълнителен директор на Monte Paschi Марко Морели се опитва да подобри състоянието на спасения кредитор чрез съкращаване на разходите, продажба на необслужени кредити и ограничаване на риска.

ЕЦБ подчерта слабостите, по които банката трябва да работи, включително и рентабилността, която според европейския банков орган „не успява“ да наложи според плана за преструктуриране, който беше одобрен от регулатора и италианското правителство.

Акциите на Monte Paschi поевтиняха с 9,3 на сто, което е най-ниското им ниво от май 2018 г. насам. Общото понижение в стойността на книжата, откакто банката се върна на борсата като държавно контролирано дружество през октомври 2017 г., е 69%.

Италианското правителство притежава 68-процентен дял от кредитора.

Банката е изправена пред значителни финансови предизвикателства, имайки се предвид сегашните сътресения на италианските пазари. По отношение на необслужените кредити ЕЦБ съветва Monte Paschi постепенно да увеличава нивата на гарантиран размер през следващите няколко години.

Увеличавайки натиска върху кредитора, заместник-началникът на канцеларията на кабинета Джанкарло Джорджети заяви, че правителството може да има сериозен проблем с банката след кризата с базирания в Генуа кредитор Banca Carige SpA.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank