IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин удължава оръжейното ембарго срещу Рияд

Войната в Йемен и убийството на журналиста Джамал Кашоги провокираха налагането на подобни мерки

11:20 | 29.03.19 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германското правителство удължава със 6 месеца оръжейното ембарго срещу Саудитска Арабия, като по този начин се слага край на един от ключовите диспути в управляващата коалиция за европейската политика за отбрана, пише Bloomberg.

Забраната за доставки на оръжия ще е в сила до 30-ти септември и до тази дата няма да може да се сключват нови договори, заяви правителственият говорител Щефан Зайберт. Ще се правят изключения за съвместни проекти до края на тази година, като те ще се обсъждат предварително с партньорите.

Берлин ще поддържа връзка със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да се убеди, че доставените оръжия няма да бъдат използвани в ръководената от Саудитска Арабия война в Йемен, се посочва в съобщението на германското правителство.

Решението засилва натиска срещу Рияд точно в края на март, когато се очакваше да изтече срокът на първоначално наложената забрана. Войната в Йемен и убийството на журналиста Джамал Кашоги провокираха налагането на подобни мерки.

Социалдемократите, които са коалиционен партньор на формацията на Меркел, настояваха да се запази ембаргото. „Натискът срещу Саудитска Арабия трябва да продължи, тъй като насилието в Йемен не е спирало“, коментира експертът по външната политика на Германия и депутат от Социалдемократическата партия Нилс Шмид.

Забраната на доставки на всякакъв вид оръжия, включително и за проекти с участието на компании като Airbus, доведоха до проблеми при износа на оборудване за отбрана в Европа. Поради това Франция и Великобритания отправиха критики.

Преди седмица Ангела Меркел попита от трибуната в парламента дали натискът на Берлин срещу Саудитска Арабия не вреди на европейските им партньори.

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още