IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Вече не можем да разчитаме напълно на Белия дом

За да поддържаме нашето партньорство със САЩ, трябва да го коригираме, смята германският външен министр Хайко Маас

14:40 | 16.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хайко Маас <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хайко Маас Снимка: Ройтерс

Европа не може да разчита на Доналд Тръмп и трябва да бъде единна. Това заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, след като по-рано днес американският президент заяви, че Европейският съюз е враг.

„Вече не можем да разчитаме изцяло на Белия дом“, каза Хайко Маас в интервю за медийната група Funke. „За да поддържаме нашето партньорство със САЩ, трябва да го коригираме. Първото ясно последствие може да бъде само това, че се нуждаем от това да се сближим в Европа още по-тясно“, заяви дипломатът, цитиран от Ройтерс.

Маас посочи също, че страните на континента не трябва да позволяват да бъдат разделяни, независимо от това „колко остри са вербалните атаки и абсурдни са туитовете“.

В интервюто си за американската телевизия CBS, държавният глава заяви, че гледа на Европейския съюз като на враг заради търговската му политика и отново нападна Германия, която е вдигнала бяло знаме пред Москва.

"Мисля, че имаме много неприятели. Мисля, че ЕС е неприятел, имайки предвид как постъпват с нас в търговията. На човек не би му и хрумнало за ЕС, но те са неприятел", каза Тръмп.

Изказването на германския външен министър идва часове преди началото на срещата между Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки в 13 ч. българско време.

В същото време остра реакция след интервюто на американския президент дойде и от Брюксел.

Ако бях журналист, бих попитала президента на САЩ Доналд Тръмп кои са му приятелите. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод коментарите на президента.

За нас е много ясно кои са нашите приятели и САЩ със сигурност са сред тях. Многократно съм казвала, че промяната във властта не променя приятелството между държавите и народите. За нас със сигурност САЩ са близък приятел и партньор. Така и ще остане, добави още тя, цитирана от БТА.

Имаме и други приятели - Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, държавите от Латинска Америка и Африка. Надявам се управлението в САЩ също да има ясна представа за своите приятели, допълни Могерини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Май рижия *** ще ни направи голяма услуга ... дане се случи това дето предполагам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Вече не можем да разчитаме изцяло на Белия дом, каза Хайко Маас... Ами има Москва бе , геносе Маас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още