Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Бундесбанк: Германската икономика е в началото на силно възстановяване

Според последните данни най-голямата икономика в Европейския съюз ще се разшири с 3,7% през тази година и с 5,2% през следващата

Бундесбанк: Германската икономика е в началото на силно възстановяване

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика е напът да отбележи силно възстановяване през втората половина на годината, като активността по всяка вероятност ще достигне предкризисните си нива още това лято, очакват от германската централна банка.

Ревизираната прогноза на Бундесбанк, която се публикува два пъти в годината, е далеч по-оптимистична от декемврийската. Според последните данни най-голямата икономика в Европейския съюз ще се разшири с 3,7% през тази година и с 5,2% през следващата, съобщава Bloomberg.

„Германската икономика превъзмогва коронавирусната криза“, посочва управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман в позиция. Овладяването на пандемията „ще доведе до значителни ефекти на наваксване, най-вече при частното потребление, както и при секторите на услугите, които бяха особено силно ударени от мерките“, допълва той.

Още по темата

В четвъртък Европейската централна банка обеща да продължи с ускорения темп на покупка на облигации, въпреки че преразгледа в посока нагоре собствената си прогноза за възстановяването на икономиката в еврозоната. ЕЦБ също така за първи път от декември 2018 г. обяви, че рисковете за прогнозите в региона са „най-общо балансирани“.

В Германия ресторантите, кафенета и магазините вече постепенно започват да се връщат към предпандемичния си начин на работа на фона на понижение в броя на новозаразените.

Но все пак силният промишлен сектор продължава да е изправен пред някои предизвикателства от оставащи проблеми във веригата на доставки, които според Бундесбанк „ще отслабват постепенно през второто и третото тримесечие и ще продължат да влошават ръста на износа за известно време“. Частното потребление най-вероятно ще остане основен двигател зад възстановяването, посочват още от централната банка.

Що се отнася до инфлацията, институцията запази позицията си, че настоящите движения на цените в някои области са движени от временни фактори, включително връщането на по-високия данък върху добавената стойност, новите сертификати за въглеродни емисии и рязкото поскъпване на енергийните и хранителните продукти.

През май инфлацията в страната се ускори до 2,4% и засили още повече критичните гласове срещу политиките на ЕЦБ. Според Вайдман се очаква още по-голямо ускорение.

„Възможно е инфлационните стойности временно да достигнат 4-процентната граница към края на годината“, заяви той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин: Прекият диалог е основна цел на срещата с Байдън