Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е избрала 4 водещи банки за емитиране на облигации на световния пазар

Продажбата на облигации може да е на стойност над 2 млрд. евро

България е избрала 4 водещи банки за емитиране на облигации на световния пазар

Снимка: Pixabay.com

България е избрала Citi, JP Morgan Chase, BNP Paribas и Unicredit да ръководят продажба на облигации на глобалните пазари, чиято стойност може да е над 2 млрд. евро (2,17 млрд. долара), съобщават двама запознати с процеса източници, цитирани от Ройтерс.

Най-бедната страна членка на Европейския съюз, която обаче е и една от страните с най-нисък дълг, трябва да финансира фискална пропаст, равняваща се на 3% от брутния вътрешен продукт тази година, и да задели ликвидни буфери, за да понесе икономическите последици от коронавирусната пандемия, отбелязва агенцията.

България се нуждае от допълнително финансиране на стойност 4,5 млрд. лв. (2,50 млрд. долара) тази година и промени бюджетния си закон, за да може да набере до 10 млрд. лв. (5,5 млрд. долара) нов дълг.

Още по темата
„България избра четири банки да ръководят ново емитиране на облигации, същите, които управляваха последната й глобална продажба на облигации през 2016 г.“, съобщава един от източниците, пожелал да остане анонимен.

„Продажбата на облигациите може да се състои още идния месец и засега може да се равнява на над 2 млрд. евро, но размерът, падежът и графикът ще зависят от пазарните условия“, допълни друг източник, запознат с плана.

Финансовото министерство е отказало коментар пред Ройтерс.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че вдигането на тавана за новия държавен дълг цели да гарантира, че България може да излезе на пазарите, когато условията са благоприятни и да бъде подготвена за още по-лоши от прогнозите последици от кризата.

„Готвим се да поемем нов дълг“, заяви Горанов пред bTV. “Предпочитам да имаме достатъчно ликвидни буфери в бюджета, така че да сме сигурни, че всички разходи и основно разходите за здравеопазване, пенсиите на хората, армията, полицията и учителите са гарантирани“, отбеляза той.

България, която се надява да се присъедини към „чакалнята“ на еврозоната тази пролет, вече е емитирала облигации на стойност 1,2 млрд. лв. на местния пазар от януари. Страната ни планира да продаде още 200 млн. лв. в петгодишни държавни ценни книжа на 27 април.

Рейтинговите агенции S&P и Fitch дават инвестиционен рейтинг ВВВ на България с положителни перспективи и съобщиха, че влизането н „чакалнята“ на еврозоната може да доведе до ново повишаване на оценката им, припомня Ройтерс.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
На мене колко се падат от тия пари?
2
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Много хубаво. Надявам се на добри новини скоро и за ERMII.

Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ