IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank ще плати 130 млн. долара за уреждане на дело в САЩ

Кредиторът се е съгласил на споразумение, в рамките на което няма да бъде преследван от закона, стига да не участва в подобни схеми в бъдеще

11:37 | 09.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Deutsche Bank се е съгласила да плати над 130 млн. долара за уреждане на дело по криминални обвинения срещу нея, включително за подкуп на чуждестранен служител и манипулиране на пазара за ценни метали чрез търговска тактика, наречена „spoofing“.

Базираният във Франкфурт кредитор се е съгласил на споразумение, в рамките на което той няма да бъде преследван от закона, стига да не участва в подобни схеми в бъдеще. Също така от банката не се иска да пледира „виновна“ по обвиненията.

Делото бе заведено от федерални прокурори от Бруклин, Ню Йорк, и Вашингтон, които миналата година успяха да извоюват глоба от 920 млн. долара за JPMorgan Chase – най-голямата по рода си заради „spoofing“.

Споразумението с министерството на правосъдието в САЩ бе потвърдено по време на 40-минутно дистанционно изслушване във федерален съд в Бруклин в петък. Страна по делото е и американската Комисия по ценните книжа и борсите.

„Макар да не можем да коментираме подробности от решенията, ние поемаме отговорност за тези минали действия, които са се случили между 2008 г. и 2017 г.“, заяви говорителят на Deutsche Bank Дан Хънтър в изявление.

По думите му банката е предприела „значителни поправителни мерки“, като е инвестирала над 1 млрд. евро в данни, технология и контрол за подобряване на обучението на служителите си и в увеличаване на персонала си по борба с финансовите престъпления до над 1600 души.

Т. нар. spoofers са инвеститори, които подмамват други да продават или купуват, като самите те дават поръчки за покупка или продажба, които обаче после не изпълняват. Това създава изкуствено търсене, което движи цените нагоре и надолу.

Според трейдъри този вид престъпление  твърде трудно за различаване от истинската отмяна на поръчки. Прокуратурата трябва да може да докаже, че трейдърите са възнамерявали предварително да отменят поръчките си.

Големите банки бързат да приключат правните си спорове със САЩ преди смяната на администрацията, отчасти защото се притесняват, че може да им бъдат наложени по-строги санкции при управлението на демократите. Три водещи американски банки се съгласиха да платят общо над 4 млрд. долара при уреждания на дела, обявени точно преди изборите в САЩ през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още