IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вероятно ще предостави още стимули за икономиката в началото на юни

Очаква се банката да увеличи мащабите на програмата за изкупуване на облигации и да се насочи и към корпоративни книжа с неинвестиционен рейтинг

16:50 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) е „напълно готова“ да предостави още по-големи стимули от юни, за да подкрепи икономиката заради пандемията от коронавируса COVID-19, става ясно от протокола от заседанието на институцията през април, предава Ройтерс.

ЕЦБ вече представи дълъг списък от мерки за смекчаване на рецесията, включително закупуване на облигации и заеми на стойност 1,1 трлн. евро при отрицателни лихви. Ръководството на централната банка на еврозоната обаче се опасява, че това може да не е достатъчно.

Като се аргументират, че V-образно възстановяване е малко вероятно, тъй като ограниченията за движение може да действат по-дълго време, ръководството на ЕЦБ подчертава гъвкавостта в схемата за спешни покупки на облигации за 750 млрд. евро.

„Той (управителният съвет) е напълно готов да увеличи размера на програмата и да коригира нейния състав, както и да приеме потенциални други инструменти, ако в светлината на информацията, която стана достъпна преди заседанието му през юни, прецени, че мащабът на стимулите не достига необходимото“, казва се в документа.

Политиците не коригираха покупките на облигации през април, но формулировката на текста подклажда спекулациите за подобен ход на следващото заседание, което ще се проведе на 4 юни.

Анкетираните от Ройтерс анализатори вече очакват ЕЦБ да увеличи покупките на облигации с 375 млн. евро. Някои анализатори очакват увеличение и със 700 млн. евро.

Вероятно на следващото заседание управителният съвет на централната банка на еврозоната ще обсъди и покупките на корпоративни облигации, които са изгубили инвестиционния си рейтинг. Спекулациите около така наречените „паднали ангели“ може да се увеличат, след като членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел изтъква проблема, вижда се още от протокола.

ЕЦБ вече приема като обезпечение облигации, които от 7 са с неинвестиционен рейтинг. Германската авиокомпания я Lufthansa и френският автомобилен производител Renault са сред компаниите, които изгубиха инвестиционния си рейтинг след тази дата, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още