IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви програма за 100 млрд. евро в подкрепа на работните места

Според план на предложенията те ще са под формата на схема за кредитиране, средствата за която ще бъдат гарантирани от европейските държави

22:41 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейският съюз ще представи кредитен план в размер на 100 млрд. евро в подкрепа на най-тежко засегнатите страни от коронавирусната епидемия.

Предложението става на фона на критиките, че блокът прави твърде малко, за да компенсира икономическите ефекти от пандемията. От Европейската комисия сигнализираха в сряда, че планът ще помогне на правителствата да предоставят средства за компаниите в защита на работните места. Според план на предложенията, видян от Bloomberg, те ще са под формата на схема за кредитиране, средствата за която ще бъдат гарантирани от европейските държави членки.

„Цели да помогне на Италия, Испания и всички останали други страни, които бяха силно ударени“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление. Помощта за връщането на хората по работните им места, веднага щом търсенето се ускори, „е от съществено значение за рестартиране на европейския икономически двигател без забавяне“, каза още Фон дер Лайен.

В изказването не се посочват подробности около проекта, наречен Sure, който се очаква да бъде представен в цялост до края на седмицата.

ЕС трябваше да се изправи пред поредица от критики заради бавния си отговор на кризата на фона на постоянни сблъсъци между 27-те страни членки на блока. Девет държави, включително Франция, Италия и Испания, настояват за създаването на съвместен дългов инструмент, наречен „коронаоблигации“. Техните амбиции обаче бяха посрещнати от несъгласието на Германия и Нидерландия. Правителствата в блока също така спорят и по условията на кредитните линии от Европейския стабилизационен механизъм, спасителният фонд на блока.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер на свой ред настоява за общ европейски спасителен фонд, който да бъде ограничен във времето на базата на предложението за коронаоблигации.

Според черновата на плана на ЕК европейските правителства ще могат да искат финансова помощ, ако „публичните разходи внезапно и драстично са се увеличили, считано от 1 февруари 2020 г., заради приемането на национални мерки, пряко свързани с краткосрочни работни схеми“ заради коронавирусната пандемия.

В рамките на плана ЕС ще набира пари на международните пазари, подкрепян от гаранции на държавите членки, които на свой ред трябва да са „неотменими, безусловни и при поискване“, се казва в текста. Това обаче е форма на споделена отговорност, която може да не се хареса на властите в Германия и Нидерландия.

Еврозоната е изправена пред най-тежката си рецесия някога заради последствията от епидемията с коронавирус, която отне живота на над 25 000 души в Европа и постави под икономическа и социална блокада повечето страни на континента.

„Ако няма разпоредби и компаниите останат без работа заради временни външни шокове като коронавируса, те не трябва да съкращават персонал“, заяви Фон дер Лайен. Хората трябва да могат да „продължат да плащат наемите си и да купуват неща, от които се нуждаят“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още