IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ подкрепят размяна на територии между Косово и Сърбия, но не и Германия

Според Берлин преначертаване на границите ще отвори кутията на Пандора във все още нестабилния балкански регион

11:16 | 30.09.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на САЩ и ЕС се приближават към подкрепа на план, който предвижда две балкански страни да преначертаят проблемната си обща граница по етнически линии, като изолират Германия, най-влиятелната сила на Стария континент, в отхвърлянето й на този подход. Това показва конфиденциален документ, цитиран от Wall Street Journal.

Неотдавнашен меморандум на Европейската служба за външна дейност за това как да се разреши десетилетен конфликт между Сърбия и Косово, с който изданието разполага, показва, че Европейската комисия (ЕК) на практика е приела аргументите на Вашингтон и е отхвърлила тези на Германия.

Макар документът да показва, че Европа и САЩ продължават да работят в тясно сътрудничество по външнополитически инициативи, засягащи региона, конфликтът с Германия е знак за желанието на Вашингтон да игнорира възраженията на водещата сила в Европа в собствения й заден двор.

В документа ЕС изразява подкрепа за съвместния сръбско-косовски план, подкрепен от администрацията на президента Доналд Тръмп за преначертаване на граници в Югоизточна Европа като начин за гарантиране на пълна държавност на малко Косово. Ако това не се случи, страната с два милиона души население може да затъне в престъпност, конфликти и ислямистки екстремизъм, казва се в документа.

Сърбия, от която се отдели Косово през 2008 г. след кървав етнически конфликт, отнел живота на 13 хил. души, не признава бившата си провинция за независима държава. Двете страни не могат да се присъединят към ЕС, каквато цел си поставят и двете, докато не разрешат спора. Пет страни членки на съюза, както и Русия, не са признали Косово.

В последните седмици двете страни обсъждаха план за размяна на територии по споделената им граница. Докато президентите на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич подкрепят размяната, запознати източници казват, че те имат разногласия в някои области като етнически разделения крайречен град Митровица. Вучич се натъква и на известно противопоставяне у дома. „Сърбите просто обичат да губят всичко“, каза Вучич тази седмица. „Те обичат на плачат за нещо отдавна отминало вместо да вземат нещата в свои ръце“, допълни той.

Германските лидери, от тяхна страна, се противопоставят на размяната, тъй като се страхуват, че тя може да възпламени отново етническия сепаратизъм в толкова близки страни като Босна и Херцеговина и Македония и да тласнат региона към нов конфликт.

Границите в региона са „ненарушими“, каза канцлерът Ангела Меркел миналия месец. Позицията й беше потвърдена от неин говорител в сряда.

„Позицията ни е последователна и съответства на безпокойството на лидерите на всички съседни страни, които изразиха тревога, че преначертаването на граници може да отвори кутията на Пандора във все още нестабилен регион“, заяви той. Люксембург и Великобритания също изразиха резерви към плана.

САЩ са игнорирали германските възражения, както е направила и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, като в меморандума се отбелязва, че преначертаването на граници ще помогне за намаляването, а не за разпалването на нестабилността в региона.

„За първи път в историята си Сърбия и Косово свободно ще разрешат разногласията си чрез диалог. Ако преговорите се провалят, Косово ще стане замразен конфликт, а това от своя страна, ще означава, че той неизбежно ще експлодира“, казва се в документа.

Населената предимно с мюсюлмани страна може да се превърне в „най-плодородната почва за престъпност и радикализация“, допълва се в меморандума, написан миналата седмица в отговор на молба на помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл да се сравнят позициите на ЕС и САЩ по въпроса.

Държавният департамент и американското посолство в Белград не са отговорили на молба на Wall Street Journal за коментар. Миналия месец съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви, че не се безпокои от размяна на територии.

Публичното противопоставяне на Меркел на преначертаването на границите предизвика напрежение в Брюксел.
„Какво си въобразява германското правителство, като незабавно се противопоставя дори на преговори между две суверенни държави?“, пита официален представител на ЕС, запознат с преговорите. „Този въпрос може да бъде разрешен само от Косово и Сърбия, а не с външна намеса“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още