IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира да предложи на Борис Джонсън отсрочка на Brexit и след 31 октомври

Целта е да бъде избегнато излизане на Великобритания без споразумение

23:14 | 19.07.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Брюксел се готви да предложи на Борис Джонсън удължаване на Brexit и след 31 октомври, за да му помогне да предотврати разцепление в Консервативната партия и да му даде още един шанс за постигане на сделка, съобщава британският вестник Guardian.

Допълнителният период на членство в Европейския съюз ще бъде използван за предоговаряне, но може да бъде възприет от поддръжниците на Brexit в Консервативната партия като възможност да се подготвят още по-добре за излизане без сделка, отбелязва изданието.

„Това ще бъде представено като техническа отсрочка, за да не бъде поставен Борис Джонсън в политически неудобно положение, но така след това ще имаме време да постигнем споразумение“, казва високопоставен дипломат от ЕС.

Сред ключови страни членки на съюза има нарастваща увереност, че Brexit без сделка може да бъде избегнат, след като Камарата на общините гласува тази седмица за предотвратяването на възможността следващият премиер, вероятно Джонсън, да разпусне парламента.

Предложението на ЕС, разкрито от Guardian, ще усложни положението на привържениците на твърд Brexit в Уестминстър, които го смятат за сериозна заплаха за очакванията им, че Великобритания трябва да напусне на 31 октомври на всяка цена.

Според обсъжданото в Брюксел предложение Джонсън може да твърди, че е на път да изведе страната си от ЕС без споразумение, като в същото време запазва варианта за постигане на сделка със съюза.

Лидерите на ЕС обмислят и стъпките, които ще предприемат, за да предотвратят криза в случай, че Джонсън наистина осъществи Brexit без сделка на 31 октомври. Те са обсъдили декларация, в която 27-те страни членки на ЕС изразяват съжалението си от липсата на сделка и предлагат възобновяване на преговорите, ако Великобритания се съгласи да изпълни финансовите си ангажименти при всяка раздяла със съюза.

Очаква се, ако Джонсън бъде избран за лидер на консерваторите и стане премиер идния вторник, да посети ключови столици на страни членки на ЕС в началото на август. Срещата на Г-7 в Биариц в края на следващия месец е смятана за важен трамплин за намиране на взаимноизгоден начин за продължаване напред. Извънредна среща на върха на ЕС заради Brexit може да се състои през септември.

Но събития от тази седмица накараха ключови дипломати от ЕС и официални представители да смятат, че излизане на Великобритания без сделка е значително по-малко вероятно.

Филип Хамънд заяви в интервю в петък, че е готов да гласува за сваляне на правителството на Джонсън, ако той настоява за Brexit без сделка. Финансовият министър каза, че е „напълно необходимо“ Великобритания да удължи членството си в ЕС след 31 октомври.

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи от своя страна, че е отворена за допълнително удължаване на Brexit.

Високопоставени представители на ЕС заявиха, че се водят разговори за това какви стъпки да бъдат предприети в 24-те часа преди евентуален Brexit без сделка. Мнението на Париж, че  Великобритания ще реагира на икономическия шок, като спешно поиска възобновяване на преговорите не се споделя от редица страни членки, които ще бъдат най-пряко засегнати от излизане на страната без сделка.

„Някои страни са обезпокоени, че военновременният дух ще вземе връх, но ние трябва да подадем ръка на Великобритания“, казва дипломат от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
тъъъпаци, хора без топки ни управляват. ето за това все повече популисти ще идват на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Hak
преди 4 години
Истината е такава че ЕС не е точно това което изглежда, факт е че и гърция и италия в кратки срокове след приема на еврото изпаднаха в сложни икономически втемена. Факт е че Меркел им обещаваше ръст ако позволят на ЕЦБ да ръководи банките им, изводът - две прекрасни държави тотално разсипани. Англичаните не са слепи и не искат Меркел за другарче, освен това членската им вноска е толкова голяма че напрактика излиза ще им е по-добре да плащат мито вместо да са пълноправен член на ЕС. И не забравяйте че ЕС не е единствения магазин от който кралството може да пазарува, в крайна сметка голяма част от продуктите идват от сащ и азия. Светът не свършва в берлин или брюксел! Вероятно при твърд брекзит ще има застой на британската икономика а дори и падеж. Но не вярвам да е за по-дълъг срок от 5 години. Евровалутата е зараза също като Меркел, не е сериозно да твърдите че еврото е добро на фона на това че финландия швеция дания си държат тяхната си валута и не змаят що е това спад на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
боцкай си херцата редовно ве пуделчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 16
studioaa
преди 4 години
Долу европейския съюз, долу еврото, долу еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
MZ/X
преди 4 години
99 годишна отсрочка е най-равилното решение! Така хем любителите на Брекзит няма да останат излъгани, че няма да има Брекзит, хем ще има достъчно дълго време да се реши проблемът с границата на Северна Ирландия и други подобни въпроси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
lyusien
преди 4 години
Закъде са се разбързали от Е С Борис Джонстън още не е избран Освен това е безмислено да се преговаря с него Той вече е решил Великобритания да напусне Е С на 31 октомври Може да отложи напускането ако не е готов но това ще бъде слабост за Е С и ще бъдат в неизгодна позиция след Брексит Ако границите митническите пунктове и пристанища са готови Великобритания да напуска Проблемите и почват след това и това че Тръмп ще и помотне е илюзия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Ivan N.
преди 4 години
Нека да им дадат 15 годишна отсрочка направо и 2034 да вземат решението! Петата най-голяма икономика в Света, а управляват мижитурки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
ЕС планира да предложи на Борис Джонсън отсрочка на Brexit и след 31 октомври https://***.venardoscircus.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още