IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се нуждае от 450 млрд. евро в инвестиции за климатичен неутралитет

За момента блокът изостава по размер на „зелени“ инвестиции от САЩ и Китай, посочват от Европейската инвестиционна банка

11:21 | 27.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) продължава да изостава по отношение на „зелените“ инвестиции в сравнение с Китай и САЩ, предупреди Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) във вторник (26 ноември). Кредиторът посочи, че финансирането трябва да се увеличи с една трета, за да се постигне сведе количеството на въглеродните емисии до нула през 2050 г., съобщава Euractiv.

В същото време Европа започва да използва все повече инструменти за борба с изменението на климата и за постигане на по-устойчива икономика.

Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща да представи „европейска зелена сделка“ през първите си 100 дни от своя мандат, като голяма част от държавите членки вече действат по плана за намаляване на емисиите на парникови газове до нула към средата на този век. 

Все пак ЕС се нуждае от допълнителен тласък по отношение на инвестициите, за да може да продължи с осъществяването на тези цели.

„Необходими са огромни усилия“, за да се отговори адекватно на изменението на климата, посочват от ЕИБ в своя инвестиционен доклад за 2019-2020 г.

Кредиторът предупреждава, че Европа изостава от други участници в прехода.

„След едно десетилетие на слаби инвестиции трябва да се справим със забавянето сега, ако искаме да отговорим на предизвикателствата, пред които сме изправени“, споделя вицепрезидентът на банката Андрю Макдауъл.

За да се гарантира, че ЕС помага да се поддържа средното глобално повишаване на температурата под 2 градуса по Целзий, или дори под 1,5 градуса, блокът „трябва да се съгласи и да приеме цялостна стратегия за изменение на климата, с ускорени инвестиции в основата си“, посочват от ЕИБ.

Според доклада през миналата година ЕС инвестира в смекчаване на изменението на климата около 1,2% от своя брутен вътрешен продукт (БВП), което се равнява на 158 млрд. евро, в сравнение с 1,3% на САЩ и 3.3% от Китай.

В допълнение, инвестициите са намалели през последните две години в тази област въпреки по-добрия от очакваното ръст, регистриран през 2017 г. По-голямата част от инвестициите, свързани с климата в Европа, са предназначени за енергийна ефективност, последвани от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и транспорта.

Докладът отбеляза необходимостта от напредък в транспортния сектор, който остава до голяма степен зависим от изкопаемите горива и където количеството на емисиите все още расте.

Очаква се транспортният сектор да стане най-големият източник на парникови емисии след 2030 г., ако Европа не инвестира достатъчно средства в тази област за въвеждане на технологии за ограничаване на тези емисии.

За да постигне климатично неутрална икономика до средата на века, ЕИБ предупреди, че блокът трябва да увеличи инвестициите в своята енергийна система и свързаната с нея инфраструктура от около 2% от БВП (около 300 млрд. евро) до над 3% (450 млрд. евро).

Банката добави, че това ще изисква повече частни инвестиции, особено за трансформирането на транспортния сектор.

Предвид огромния размер на нужните инвестиции, очаквания слаб растеж през следващите няколко години и много ниските лихвени проценти, докладът препоръчва на правителствата със здрави икономики да инвестират „колкото е възможно повече“ чрез увеличаване на заемите.

Страните, които са по-ограничени финансово, трябва да дават приоритет на разходите за увеличаване на растежа и да ангажират частния сектор, например чрез инвестиране в „интелигентна“ инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още