IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски лидери настояват за спешни мерки в ЕС срещу поскъпването на енергията

Рим, Мадрид, Лисабон и Атина искат да се намери общ подход на Европейския съвет следващата седмица

17:31 | 18.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на Италия, Испания, Гърция и Португалия настояха днес в Рим за спешни мерки на Европейския съюз срещу увеличението на цените на енергията, от което страдат гражданите и предприятията, предаде Франс прес.

"Днешната среща послужи да определим общ подход преди Европейския съвет идната седмица. Искаме да накараме Европейската комисия и другите страни членки да приемат важни мерки за защита на всички държави в област, решаваща за нашето бъдеще", заяви италианският премиер Марио Драги след среща със своите колеги от Южна Европа.

По думите му съвместно складиране на газ би позволило страните да се предпазват взаимно. Съвместно закупуване би позволило на общността да има по-силно влияние в преговорите с доставчиците, допълни той.

Това усещане за спешност на фона на скока в цените на горивата и електричеството, който води до повсеместна инфлация, се споделя и от останалите държавни ръководители, отбелязва АФП.

Испанският премиер Педро Санчес подчерта, че не може да се чака и ден повече след Европейския съвет на 25 март. Той допълни, че всяка страна поема своята роля в борбата с ефектите от кризата, но единствено обединени те могат да постигнат нещо и това трябва да стане спешно заради кризата.

Португалският му колега Антониу Коща припомни, че енергията има стратегически измерения. Според него най-важното е да се контролират цените на газа. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който участваше онлайн в срещата, тъй като е с положителен тест за Covid-19, изрази убеждението, че нита една страна не може сама да се изправи напълно ефикасно срещу такава криза.

Всяка страна от ЕС прилага собствен арсенал от мерки срещу инфлацията, основаващ се на намаляване на такси върху енергията, понижаване на цените и целенасочени помощи. В  същото време от кризата са засегнати всички европейски икономики, изтъква АФП.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Ами всички - под строй - на червеното килимче пред Вова Путин !!! Паляци нещaстни - още ли ще играете игричките на САЩ? Скоро собствените ви граждани ще ви откъснат тимбeриците и ще направят футболни топки от тях. 8 еврака - хлябът в Италия, 0.40 еврака - хлябът в Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
зелена сделка , господа ... не стана ясно , с кого обаче и на каква цена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Сакън! Че ще почне да ни учи, че протеинът от червейчета и бубулечки е най-зелен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
Къде е Грета да реши проблема с енергията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Европейски лидери настояват за спешни мерки в ЕС срещу поскъпването на енергията == Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още