Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският пазар на регионален дълг бързо се връща към нормалността

Очакванията са скоро обемите да се върнат към размерите от предпандемичната 2019 г.

Европейският пазар на регионален дълг бързо се връща към нормалността

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският пазар на регионален дълг е напът да се върне към предпандемичните си нива, посочва Bloomberg.

С отварянето на бизнесите и завръщането на данъчните приходи в хазните правителствата постепенно свиват извънредните си програми и ограничават скъпите вземания. Продажбите на облигации вече намаляха значително от миналогодишния си връх, като според експертите на JPMorgan Chase & Co. и UniCredit Bankпазарът скоро ще се върне към нивата от 2019 г.

Свиващият се пазар може да донесе някои тревоги на инвеститорите, които гледат на държавния европейски дълг като на добър начин да изстискат още малко доходност от свръхсигурните емитенти. Например, 10-годишни облигации за 650 млн. евро от германската провинция  Шлезвиг-Холщайн този месец предлагат доходност с 31 базисни пункта над тази на германските национални бундове.

„Издаваните обеми неминуемо ще намалеят“, посочва Матиас Дакс, кредитен анализатор за UniCredit в Мюнхен. „Това беше само извънреден ефект от коронавирусната криза“, допълва той.

Увеличаването на данъчните приходи и други програми за финансиране – като пакета NextGenerationEU на Европейския съюз, означават, че правителствата няма да набират толкова много пари под формата на публичен дълг.

Германските провинции, които отговарят за около 85% от европейските регионални вземания, се очаква да продадат 20 млрд. евро допълнителен дълг тази година, посочва Йоанис Ралис от JPMorgan. Това е почти половината от обема от първата половина на 2021 г.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 23 септември