Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските банки са изправени пред тест за устойчивост

Индексите на банките на Стария континент потънаха с 40% спряма върховото им равнище преди почти един месец

Европейските банки са изправени пред тест за устойчивост

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Над десет години след финансовата криза банките в Европа са изправени пред голям тест за устойчивостта си, пише Financial Times.

Тази седмица нарастващите опасения заради пандемията от коронавирус и ценовата война в петролния сектор предизвикаха повсеместни разпродажби на пазарите. Компаниите поемаха в продължение на десет години евтин дълг в среда на ултраниски лихви. Сега вероятно ще последва вълна от фалити и растящ обем от лоши кредити ще удари вече анемичните печалби на банките.

След връхната им точка преди почти един месец индексите на европейските банки потънаха с 40% при безразборните разпродажби на акции на финансови компании. Това е повече от спада с 25% за цялата 2018 г. Акциите на европейските банки сега се търгуват на най-ниското им ниво от 90-те години на миналия век.

Последният спад е струвал на акционерите около 300 млрд. евро и е накарал всички големи европейски банки да търгуват при силни отстъпки от номиналната си стойност. Сега те струват средно около 0,4 пъти повече от нетните си активи, или наполовина по-малко спрямо съотношението от 0,8% за шестте водещи американски банки.

Още по темата
Въпреки поредицата от парични стимули, обявени от централни банки тази седмица, инвеститорите остават предпазливи. Нови счетоводни стандарти в САЩ и ЕС също заплашват да засилят болката и изискват от банките да признаят загуби на кредити много по-скоро, отколкото при предходните режими.

„Европейските банки са по-силни от гледна точка на ликвидност и капитал, отколкото бяха през 2008 и 2012 г.“, коментира Бенджи Крийлан-Сандфорд, банков анализатор в компанията Jefferies.

Френската инвестиционна банка Natixis поведе спадовете, след като акциите й загубиха над половината от стойността си от 17 февруари насам заради притесненията за големи загуби в подразделението й за управление на активи H2O.

Италианският кредитор Mediobanca е най-зле от гледна точка на спад на пазарната капитализация спрямо общ обем от кредити. Книжата й са поевтинели с 42 на сто от 17 февруари насам заради опасения за способността й да поеме още лоши кредити и спада на стойността на значителния обем от италиански дългови ценни книжа, който притежава.

Холандските банки ABN Amro и ING също бяха обект на разпродажби заради значителната си експозиция към енергийния сектор. Същевременно двуцифреният растеж на германската Deutsche Bank от началото на годината беше заличен и сега книжата й се търгуват на ново рекордно ниско ниво.

Европейските банки имат далеч по-малко пространство за маневри от американските по време на криза, която може да доведе до спад на приходите им с от 5% нагоре тази година. Една от мерките за рентабилност – средна възвръщаемост от акции, е регистрирала спад до 7% миналата година спрямо 16% при големите американски банки, показват данни на Европейския банков орган.

Наред с проблемите с акциите и печалбите кредиторите съобщават, че компаниите бързат да изтеглят кредитни линии, особено в петролната, авиационната, хотелиерската и ресторантьорската и здравната индустрия. Тези компании търсят ликвидност, за да оцелеят при евентуален дълъг период на глобална карантина.

Въпреки всичко банките в Европа този път са в по-добра позиция да оцелеят при сътресението. Регулаторите ги принудиха да изградят значителни капиталови буфери, абсорбиращи загубите, да понижат ливъриджа и да излязат от рискови дейности като търговия за собствена сметка.

Преди кризата от 2008 г. средният основен капитал на европейските банки беше около 4%, а днес е над два пъти повече и с по-високо качество, казва анализаторът от Citigroup Ронит Гоз.

„За разлика от 2008 г. банките не са причината за тази криза и в комбинация с държавна политика могат да бъдат част от решението“, смята Крийлан-Сандфорд от Jefferies.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма да се учудя, ако видим стрес тестове в реално време.

Още от Европа
Шолц: Възстановяването на Германия от наводненията ще струва над 6 млрд. евро