IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия не харесва проекта за зелена таксономия на ЕС

Хелзинки вижда проблем по отношение на критериите за водните централи, а Брюксел още не дава отговор зелена инвестиция ли са газът и ядрените централи

15:10 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Финландия е против проекта за зелена таксономия, изготвен от Европейската комисия, пише Bloomberg. Целта на мярката е регулацията на бързо растящия пазар на зелени инвестиции. Макар че таксономията не забранява директно финансиране на проекти, банките и други финансови институции се съобразяват с насоките за устойчивост и за идеи, които не са включени, а намирането на средства ще бъде изключително затруднено.

Според финландското правителство обаче правилата са доста разтегливи и дават възможности за интерпретация. Така инвестициите в залесяване могат да се окажат неприемливи в ЕС. Властите отбелязват още, че водите и биомасата се третират по различен начин от други нискоемисионни енергийни източници и няма да подкрепят зелената таксономия на общността в този ѝ вид. 

Още през пролетта представители на водноенергийния сектор на Финландия разкритикуваха европейските планове за индустрията, коментирайки, че реално те предвиждат единствено големите водни централи с капацитет за съхранение и възможности за пиков товар, което подпомага балансирането на енергийната мрежа, да са от значение за прехода към нисковъглеродна икономика.

Но независимо от обема си, водните централи не разрушават екосистемите и по този критерий би трябвало всички да бъдат вписани като устойчиви, пише в позицията на Центъра за климатични промени, енергетика и законодателството за околната среда на Финландия.

Брюксел още не е дал и отговор относно допустимостта на инвестициите в ядрени централи и природен газ. Лобистки групи натискат както за, така и против тези енергийни източници. Един от големите противници на ядрената енергетика е Германия, която настоява, че тя е скъпа и бавна за реализиране инвестиция, която реално ще забави декарбонизацията, ангажирайки средства, които могат да бъдат насочени към други зелени проекти.

В допълнение стои и въпросът за управлението на ядрените отпадъци.

Но от другата страна е Франция, която настоява, че за подобряване на енергийната сигурност страните от ЕС трябва да заложат на собствените си нисковъглеродни енергийни източници - възобновяема енергия и ядрени централи.
Природният газ пък се сочи като мостовата технология, която да подкрепи отказа от въглища. В ЕК обаче има известни задръжки, защото газът също емитира въглеродни емисии, макар и по-малко отколкото въглищата. При добива, транспортирането и преработката на природния газ се отделя и не по-малко опасния газ метан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още