IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Според Берлин това ще зависи от позицията на Москва спрямо Украйна - причина за първоначалното й отлъчване

17:41 | 21.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Германия обяви днес, че не е съгласно с възстановяване на членството на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни, както предлагат президентите на Франция и САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт припомни, че през 2014 г. седемте най-развити икономики са решили да отстранят Русия от групата заради незаконната анексия на Крим и нейната политическа и военна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. "И двете причини са още налице", подчерта той.

Зайберт добави, че ако Москва изрази готовност да промени позицията си към конфликта в Украйна, страните от Г-7 ще обсъдят въпроса за възстановяване на нейното членство.

По-рано днес говорителката на руското външно министерство заяви, че страната първо трябва да получи и проучи евентуално предложение за връщане в Г-7, преди да се върне.

Доналд Тръмп каза във вторник, че би било подходящо да се разреши ан Русия да се върне във формата Г-8, цитирана от Ройтерс.

„Трудно е да се разбере за какво става въпрос в момента“, посочи Мария Захарова, която допълни, че е необходимо темата да бъде извадена от сферата на публичното забавление и да влезе в тази на професионалните взаимоотношения.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още