IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще предложи на страните от Г-7 да разхлабят политиките за изкопаемите горива

Това би представлявал сериозен обрат в борбата с изменението на климата, в чиято основа стои руската инвазия в Украйна

13:30 | 25.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия настоява страните от Г-7 да се оттеглят от ангажимента си, който предвижда спиране финансирането на проекти за изкопаеми горива отвъд граница до края на годината, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Това би представлявал сериозен обрат в борбата с изменението на климата, в чиято основа стои руската инвазия в Украйна, която нарушава достъпа до енергийни доставки.

Проектът на текст, видян от  Bloomberg, призовава Г-7 да „признае, че публично подкрепяните инвестиции в газовия сектор са необходими като временен отговор на настоящата енергийна криза“.

Според предложението такова финансиране се извършва „по начин, съвместим с нашите климатични цели и без да създава заключващ ефект“.

Текстът остава в процес на дебатиране и може да бъде изменен преди лидерите на Г-7 да се срещнат в Баварските Алпи в неделя. Домакин на срещата е германският канцлер Олаф Шолц.

Великобритания в същото време се противопоставя на предложението, изтъкват източниците.

г1 г1

Човек, запознат с дискусиите, казва, че Италия не се противопоставя активно на германското предложение. Италия, подобно на Германия, е силно зависима от руския газ. В петък, говорейки по време на пресконференция в Брюксел, премиерът Марио Драги каза, че Италия е успяла да намали вноса на руски газ от 40% за миналата година до 25% в момента. Това става възможно и чрез подписване на нови газови сделки в страни, включително с Конго, Алжир и Ангола.

Говорител на правителството заяви, че Италия не подкрепя идеята на Германия.

Дебатът назрява, доато Европа търси алтернативни източници на руския газ. Германското правителство предупреди, че действията на Русия за ограничаване на доставките рискуват срив, подобен на Lehman Brothers, на енергийните пазари, като най-голямата икономика в Европа е изправена пред безпрецедентната перспектива бизнесът и домакинствата да останат без енергия.

г2 г2

Германия отговори на съкращенията, като върна в експлоатация въглищните централи и предостави финансиране за осигуряване на доставките на газ, като същевременно продължи с плановете си за постепенно премахване на ядрената енергия. Световната ядрена асоциация, индустриална лобистка група, в същото време настоява Г-7 да увеличи достъпа до ядрени технологии.

Италия заяви, че ще наблюдава потенциалната необходимост от задействане на извънредни енергийни планове. Всеки подобен ход също може да доведе до увеличаване на производството на въглища.

Ако Г-7 приеме предложението на Берлин, това може да даде лош пример на останалия свят за енергийния преход.

Освен това би било в противоречие със съветите на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че не трябва да се разработват нови проекти за добив на петрол и газ, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още