IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel може да разпредели инвестицията в завода за чипове в ЕС в няколко страни

Компанията проучва няколко държави за евентуалното производство, като иска да изгради цялостна екосистема

19:09 | 11.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Американският производител на чипове Intel обяви, че инвестициите в новата европейска фабрика за полупроводници в размер на 20 млрд. долара могат да бъдат разпределени в няколко държави от блока, тъй като компанията се опитва да спечели финансовата и политическа подкрепа на блока за проекта.

Пат Гелсингър, изпълнителният директор на групата, наскоро се срещна с президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Италия Марио Драги, за да обсъдят глобалния недостиг на чипове, който засегна индустриите в Европа и по целия свят, пише FT.

Посещението му е след сигналите от ЕС, че могат да се предоставят значителни суми, за да постигне блока новата си цел за удвояване на производството на полупроводници до 20% от световния пазар до 2030 г., включително производство на най-модерните чипове.

Ръководителите на производителя на чипове коментират пред медията, че може да има „ползи за целия ЕС“, ако изискванията на Intel за нов европейски завод за производство бъдат изпълнени, което увеличава възможността за разпространение на съоръженията и услугите в подкрепа на производството на чипове в множество държави членки.

„Бихме могли да организираме производството в един обект, а опаковките в друг“, коментира Грег Слейтър, вицепрезидент на Intel по глобалните регулаторни въпроси, част от екипа, който проучва възможностите за разширяване в Европа.

Научноизследователската и развойна дейност също може да бъде споделена между страните от ЕС, докато разходите на европейските доставчици биха се увеличили „драстично“.

„Ние сме в добра позиция да превърнем този проект в екосистема, а не само в няколко изолирани пътеки в една държава-членка“, коментира той. „Ние вярваме, че това е проект, който ще бъде от полза за Европа като цяло“, допълва той.

Освен финансова подкрепа, Intel търси парцел с площ от ад 4 хил. дка с развита инфраструктура, който би могъл да поддържа до осем съоръжения за производство на чипове, както и достъп до квалифициран персонал. Интел проучва пазарите в Германия, Нидерландия, Франция и Белгия. Решение се очаква до края на годината.

Първоначално ще бъдат изградени две фабрики за около 20 млрд. долара. Общите инвестиции могат да надхвърлят 100 млрд. долара.

Френски служители казват, че Intel иска да внесе в Европа доста напреднала 10-нанометрова чип технология или по-добра. Продължава дискусията дали това ще отговаря на нуждите на европейските клиенти, които в момента разчитат на по-зрели технологии.

Държавната помощ ще бъде от решаващо значение за гарантиране на конкурентоспособността на фабриката. Френските служители казват още, че гигантът се интересува от екосистемата, местоположението на обекта, а не само от парите.

Тиери Брьотон, еврокомисарят по търговските въпроси, който отговаря за индустриалната стратегия, казва, че Европа в крайна сметка трябва да се стреми да произвежда най-модерните 2-нанометрови чипове. Амбицията му обаче поражда опасения, че Европа може да изгуби пари предвид високите разходи и сложността на производството на усъвършенствани полупроводници.

Intel инвестира 20 млрд. долара в две нови фабрики в САЩ и още 7 млрд. долара за удвояване на капацитета си в Ирландия като част от многогодишна стратегия за догонване на азиатските полупроводникови гиганти TSMC и Samsung. Компанията планира да започне най-модерното си производство на 7-нанометрови чипове в ирландския обект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още