IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания подкрепя туризма с план за 4,2 млрд. евро

Той се прибавя към програмата със стимули за 3,75 млрд. евро за автомобилната индустрия

18:21 | 18.06.20 г.
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испанският премиер Педро Санчес обяви пакет от мерки на стойност 4,25 млрд. евро (4,75 млрд. долара) в подкрепа на пострадалата туристическа индустрия в страната, предава Bloomberg.

“Добрата новина е, че благодарение на развитието на епидемията успяхме да отворим отново границите си“, заяви Санчес в изявление в Мадрид, имайки предвид решението да позволи на граждани на някои европейски страни да влизат свободно в Испания от 21 юни.

Днешното съобщение беше направено след програмата със стимули за 3,75 млрд. евро за автомобилната индустрия в страната, обявена по-рано тази седмица, тъй като правителството предприема стъпки да подкрепи ключови области от икономиката, пострадали от коронавирусната пандемия.

Ръководители на автомобилната и туристическата индустрия настояват за допълнителна финансова помощ от Мадрид. Те твърдят, че програмата на правителството за гарантиране на заемите на стойност 100 млрд. евро и предоставените средства в подкрепа на милиони служители, пуснати в отпуск, наред с друга извънредна помощ са били жизненоважни, но все пак недостатъчни в сравнение с нуждите за оцеляване в безпрецедентната криза.

Пакетът от мерки на стойност 4,25 млрд. евро включва обявения преди това транш от 2,5 млрд. евро от програмата на правителството за гарантиране на заемите, който може да се използва изключително от компании в туристическата индустрия. Новите мерки включват 200 хил. евро за указания за чистота и други мерки за безопасност и 859 млн. евро под формата на заеми за стимулиране на дигитализирането на туристическите компании, използването на възобновяема енергия и модернизирането на съоръжения.

Пакетът включва също мораториум върху плащанията по ипотечни кредити за някои туристически компании. Испания Испания

Испанската Хотелиерска асоциация съобщи, че не е доволна от съобщението, защото наред с други причини то не включва туристически ваучери за насърчаване на испанците да харчат пари в ресторанти и хотели в собствената им страна.

Над 80 млн. туристи са посетили Испания миналата година, превръщайки я в една от най-популярните туристически дестинации в света. Ударът от пандемията за толкова ключов сектор е една от причините да се очаква, че испанската икономика ще се свие повече в сравнение с по-голямата част от европейските й съседи. Испанската централна банка прогнозира, че в най-лошия сценарий свиването ще бъде с 15% тази година.

Въпреки мрачните перспективи пред икономиката инвеститорите в облигации разграбват испански дълг. Търсенето на 10-годишни испански държавни ценни книжа е достигнало 4-годишен връх в четвъртък.

Макар че някои германски туристи могат да летят директно до Балеарските острови в Испания в рамките на специална програма, останалата част от страната отваря за повечето посетители от ЕС на 21 юни. Повечето испанци все още нямат право да пътуват между провинциите на фона на бавното смекчаване на ограниченията от правителството, което наложи една от най-строгите блокади в Европа.

Скъсеният летен сезон застраши десетки хиляди работни места. Голяма част от испанските служители зависят от средствата, които печелят между май и септември, за да изкарат останалата част от годината. Правителството на Санчес разшири достъпа на тези служители до помощи при безработица, но икономисти са притеснени, че много от тях ще останат без работа или поне търсенето на работата, която предлагат, ще е по-ниско през идните няколко години. Испанската централна банка очаква безработицата да остане над 17% поне до 2022 г.

Сред най-големите испански туристически компании са хотелските вериги Melia Hotels International и NH Hotel Group, контролираният от държавата летищен оператор Aena, софтуерната компания за резервация на самолетни билети Amadeus IT Group и авиокомпанията Iberia.

В рамките на усилията на правителството в подкрепа на туризма Aena ще намали летищните такси на испанските летища, съобщи президентът на компанията Мауриси Лусена в интервю за испанския вестник Expansion.

Ресторантите и малките магазини, които са много важни за туристическата индустрия, вероятно ще закрият най-много работни места в Испания заради ограниченията, свързани със социалното дистанциране, които бяха въведени за овладяване на пандемията, показа изследване на Испанската централна банка, публикувано през май.

Служителите в тези сфери нямат необходимите умения да намерят работа в сектори, които вероятно ще регистрират ръст на търсенето на работна ръка през идните месеци и години като електронната търговия.

Икономисти на централната банка призовават за национална програма за преквалификация за тези служители, за да се гарантира, че вече високата структурна безработица в Испания няма да нарасне още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още