IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една въглищна мина скара Полша, Чехия и Германия

Варшава трудно приема плановете на ЕС за отказ от въглища, които са евтин енергиен ресурс за страната

21:01 | 17.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полша е една от страните в ЕС, която силно разчита на въглищата, за да да осигури своето енергийно потребление. За страната това е евтин ресурс, който ѝ помага да остане независима от вноса на енергийни продукти.

Но плановете на ЕС се променят и вече се говори за въглеродна неутралност, която минава през закриването на въглищните мощности, а във Варшава не се радват особено на този факт. Затова и в края на 2019 година по бързата процедура беше одобрено удължаването на концесията на една от мините за кафяви въглища в страната - "Туров".

Плановете предвиждат разширение на полето за работа с между 150 и 200 метра. Срокът на концесията изтече през април 2020 година, но без публично обсъждане той беше продължен с още шест години.

"Туров" е мина за добив на кафяви въглища по открит способ, разположена в Долна Силезия. Тя се намира на по-малко от 100 километра от германския град Дрезден и чешкия Либерец, които не одобряват плановете на полското правителство.

Гражданите на Либерец изпратиха петиция до Европейския парламент, в която споделят своите опасения за влошаването на качеството на водите във връзка с разширението на мината. В отговор на тази петиция от Европейската комисия обясниха, че са наясно с проблема и следят казуса.

В допълнение през септември 2020 година и чешкото правителство официално се обърна към ЕК като арбитър в спора с Полша и продължаващата работа във въглищната мина. Това е стъпка, предвидена в европейските договори, и предшества намесата на Съда на ЕС по даден казус.

В жалбата на Прага са описани четири директиви, които са нарушени при удължаването на концесията на "Туров", включително и на тази за водите. От Брюксел изпратиха своята позиция, според която действително са нарушени разпоредбите на две от европейските директиви - за достъпа до информация при обсъждане на гранични проекти, както и на правилата за оценка за въздействието на околната среда (ОВОС).

Следващата стъпка пред Чехия сега е Съдът на ЕС, но двете страни могат да се разберат и извънсъдебно, подсказват още от ЕК в прессъобщение.

Междувременно германско проучване показа, че дейността на "Туров" е заплаха за река Ниса Лужицка. Това накара кметът на близкия град Цитау да се присъедини към жалбите на жителите на Либерец срещу работата на мината.

Анализите на Greenpeace в Германия показват, че мината вече е намалила подпочвените води в региона със 100 метра, а се очаква разширяването на дейността ѝ да допринесе за намаление с още 20 метра. В резултат от това понижение почвите са слегнали с 1 метър.

В допълнение и във водите на реката се наблюдава повишено ниво на сулфати.

Мина "Туров" се разработва от държавната компания PGE. Въпреки всички протести плановете ù са да продължи работата в мината до 2044 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 3 години
евтин, като евтиния алкохол :):) Горете *** и пласмаса, те са още по евтини !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още