IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как турският финансов министър попада от един скандал в следващия

Берат Албайрак не успява да убеди сънародниците си, че валутната криза вече е отминала

17:00 | 16.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ERDEM SAHIN</em></p>

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Не може да се каже, че Берат Албайрак има лесна работа. Турският финансов министър трябва да предприеме действия срещу упадъка на турската лира. Валутата загуби 20 процента от стойността си от началото на годината и в момента е на рекордно ниско ниво. Заради опасения от по-нататъшен спад турците купуват валута, което допълнително отслабва лирата. А инфлацията отново се повишава.

Албайрак, който е и зет на президента Ердоган, трябва да спре този порочен кръг и да създаде усещането, че контролира ситуацията. Точно при този опит обаче той изпадна в неудобната ситуация да се подиграе сам на себе си.
В интервю за турския телевизионен оператор CNN Türk на въпрос дали гражданите трябва да се притесняват от слабата спрямо долара лира, Албайрак отговори кратко, че доларът не играе роля в турската икономика.

Вместо да дава отговори, Албайрак започна да задава иронични контравъпроси: „Вашата заплата в долари ли е? Имате ли дългове в долари? Имате ли сделки с долари?” При това той се движеше напред-назад на стола, потрепваше с очи, изглеждаше по-скоро безпомощен, отколкото убедителен. „Злобните действия от чужбина срещу нашата валута вече не работят, защото ние се освободихме от тях", заяви 42-годишният министър, обяснявайки своята гледна точка.

Но едва ли някой му вярва. Правителството работи усилено за заместване на вноса, за да облекчи ценовия натиск. Въпреки това: всичко става по-скъпо, щом лирата загуби стойност. Всички в страната знаят това и знаят текущия валутен курс. Правителството признава проблема, но е далеч от разрешаването му. „Има ли нещо освен заплатите ни, което да не се покачва заедно долара?“, пита депутат от опозиционната партия HDP Албайрак.



Не за първи път финансовият министър се замесва в неудобни ситуации. Това се дължи и на многото привилегии, на които се радва от началото на кариерата си. В голяма част от живота си той е във висшето общество, още преди да се утвърди. Роден през 1978 г., посещава частна гимназия и след това учи бизнес администрация. На 24-годишна възраст той става ръководител на американския бизнес на турската стоманена компания Çalık - Албайрак дори не бе завършил магистърската си степен по онова време.

Две години по-късно се жени за Емине Ердоган, дъщеря на турския президент. През 2007 г. Албайрак става главен изпълнителен директор на Çalık Holdıng, който включва и медийна империя. Той влиза в турския парламент от 2015 г., без изобщо да води кампания. Малко след това става министър на енергетиката.

Едва ли някой в ​​страната се съмнява защо се случва стръмното изкачване. Когато турска хакерска група публикува имейли от входящата поща на Албайрак през декември 2016 г., той е заплашен от скандал. В имейлите се намеква, че тогавашният министър на енергетиката може да е участвал в незаконни сделки с нефт. Германско-турският кореспондент на Die Welt Дениз Юксел беше един от първите, които писаха за скандала. И беше арестуван няколко седмици по-късно.

Кариерата на Албайрак не бе засенчена от скандала с имейлите. През юли 2018 г., на 38-годишна възраст, той става министър на финансите. Но и тук икономистът срещна трудности. Предпоследният валутен шок се случи малко след като той встъпи в длъжност. Оттогава процентът на инфлацията е двуцифрен. На годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка през април 2019 г. неопитният политик искаше да привлече инвеститори. "Абсолютно глуповато шоу”, нарекоха анализатори представянето на Албайрак. След изявата му лирата загуби два процента.

Малко след това Албайрак искаше да спечели турските финансови мениджъри. Това, което остана от този опит, беше лицето на Албайрак, окъпано в пот, след изречението му: „Bakın, burası çok önemli!“, На български: „Вижте, това е много важно!“ Наблюдателите счетоха това за клетва на откровение. Албайрак не успява да се сближи с финансовия свят. А банкерите няма да го слушат, ако той не ги помоли изрично.

Дори в собствения си кабинет Албайрак няма само приятели, въпреки тъста си. Албайрак и министърът на вътрешните работи Сойлу не могат да стоят един до друг. На среща през миналата година Сойлу нарочно заби рамо в гърдите на Албайрак, докато минаваше край него. Когато се появиха слухове за предполагаема афера между Албайрак и телевизионна водеща, се появиха спекулации, че Сойлу първи е докладвал за това на Ердоган.

В професионален план Албайрак има малко свобода на действие за собствените си идеи. В крайна сметка той трябва да прави това, което тъстът и държавният глава, президент Ердоган, иска. А той иска да запази ключовите лихви ниски, за да стимулира икономиката. Ердоган обича да пренебрегва страничните ефекти - инфлацията и обезценяването на лирата. Работата на Албайрак може да бъде описана и по следния начин: Той трябва да отговаря за политиката на Ердоган, без да го показва наяве. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още