Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лидерите на ЕС не можаха да намерят решение за ветото на Полша и Унгария

Ръководителите на страните членки се разбраха да продължат разговорите

Лидерите на ЕС не можаха да намерят решение за ветото на Полша и Унгария

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз влязоха в сблъсък в четвъртък заради ветото на Полша и Унгария върху плана на блока за възстановяване в размер на 1,8 трлн. евро, но се съгласиха, че е необходимо повече време за постигане на споразумение, съобщава Ройтерс.

Ветото на Варшава и Будапеща по всяка вероятност ще забави средствата от ЕС и то във време, когато и 27-те страни членки са обхванати от втората вълна на коронавируса и икономиките им е много вероятно да се свият през последното тримесечие на годината.

Още по темата

„Има консенсус за европейския бюджет, но не и за механизма за върховенството на закона“, каза германският канцлер Ангела Меркел по време на пресконференция след края на заседанието. „Това (вето – бел. ред.) означава…, че трябва да продължим разговорите с Унгария и Полша“, заяви тя.

Полша и Унгария отказаха да подкрепят новия финансов план за целия ЕС, въпреки че те ще са едни от големите му бенефициенти, тъй като парите са свързани с прилагането на върховенството на закона.

Европейските лидери, които заседаваха чрез видеоконферентна връзка в четвъртък вечерта, обсъдиха конфликта за по-малко от половин час и се съгласиха, че трябва да бъде решен на експертно ниво.

„Видео телеконференция не е подходящият формат за обсъждане на такъв сложен въпрос“, заяви представител на ЕС. „Не подценяваме сериозността на ситуацията и вярваме, че имаме нужда… от споразумение“, допълни той.

Докато Полша и Унгария отказват да подкрепят обвързването на финансовия план с върховенството на закона, други – като Холандия и Европейския парламент, отказват да приемат финансовата рамка без него.

„Няма шанс европейският бюджет или спасителната програма да влязат в сила в сегашната си форма“, коментира Гергели Гуляш, началникът на кабинета на унгарския премиер.

Долната камара на полския парламент подкрепи с резолюция ветото на правителството. Въпреки това властта се остави вратичка за постигане на споразумение, като една от причините най-вероятно е тази, че страната може да получи над 130 млрд. евро от финансовия пакет.

„Убедени сме, че ще бъде постигнат компромис в преговорния процес, който ще позволи на полското правителство да приеме решение“, коментира говорител на кабинета.

ЕС вече заяви в изявление, че няма да приеме разводняване на условията за върховенство на закона, които вече така или иначе бяха смекчени.

Планове за ваксинации

След края на видеоконференцията Ангела Меркел заяви, че Европейската комисия е поискала от всички страни членки да представят своите планове за ваксиниране на гражданите срещу коронавирус.

„Приоритетите за ваксинирането са сходни в повечето страни членки – първо медицинският персонал, след това уязвимите групи“, заяви тя пред журналисти по време на пресконференцията си.

По отношение на ограничителните мерки за борба с коронавируса председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕК ще предложи постепенно и координирано вдигане на ограниченията в блока, за да се избегне нова вълна на пандемията.

„Ще продължим да координираме усилията си, за да държим гражданите информирани за ваксините“, каза тя. Фон дер Лайен също така допълни, че ЕК разширява преговорите си за медикаменти с Moderna и Novavax.

Що се отнася до европейската координация в отговор на пандемията премиерът Бойко Борисов приветства преди началото на срещата предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи.

Той също така добави, че се водят разговори, така че страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура.

„Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо“, заяви премиерът.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
khao до: julian12
преди 2 дни
Няма профилна снимка
хахахаха, няква дишуошърска гнида говори за спартанци, бегай бе мека китка.
Мий си чинийте и не ни занимавай с глууупости
2
 
1
 
8
julian12 до: khao
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Мълчи мълчо го-в-но зелено. Към такива като теб трябва спартански подход....
0
 
1
 
7
abdul до: фиг.1
преди 6 дни
Няма профилна снимка
маастрихтските критерии са един добър пример всякакво върховенство.
хубавото е на многоцветна европа е, че има и контратезис, а скоро май ще има и катарзис.
Абе кво стана с бабоеба, нали имаше решение "без полша и унгария"?
5
 
1
 
6
khao до: julian12
преди 6 дни
Няма профилна снимка
дано ти да влезеш в болницата и най после да спреш с тъъъпите изказвания!
1
 
2
 
5
dr.5rov до: фиг.1
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Няма да споря до колко съдебната власт в тези две страни е зависима от изпълнителната. Въпросът касае даването на пари за борба с последиците от пандемията. Когато кандидатстваш по някакъв проект за финансиране има ясен (горе-долу) набор от условия и най-важното - знаеш ги предварително. Но когато съществува правило, че този който ти дава парите може да прецени доколко си "праведен" и според преценката или да се съгласи или да те отреже за проекта - ето това вече е произвол. Принуждава те да "се харесаш" на този разпоредител на пари и това няма нищо общо с върховенството на закона. Зад красивото "върховенство на закона" всъщност скрито се промъква правото на произвол от някакви неизбрани и неауторизирани личности, които се разпореждат с парите на нас данъкоплатците, както казваш.
Не съм против "върховенството на закона", но искам то да може едназначно да се оценява не от някакви там неясни личности, а от всеки един от нас. Искам да мога да прегледам по тези критерии например "върховенството на закона" у нас или в Полша или в Португалия и да мога сам да стигна до извода спазва ли се то. Има толкова тестове за оценката на разни наши качества. Толкова ли е трудно да се направи подобен тест и за "върховенството на закона"?

Още от Европа
Испания се променя и това вбесява консерваторите