Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Молбите за убежище в ЕС се увеличават с 10% към края на септември

Буксува интеграцията на младите бежанци, заради което Европа рискува да създаде цяло изгубено поколение

Молбите за убежище в ЕС се увеличават с 10% към края на септември

Снимка: архив Ройтерс

Общо 515 825 молби за убежище са подадени в Европейския съюз (ЕС) и страните от Европейското икономическо пространство през първите девет месеца на 2019 г. Това представлява увеличение от 10% на годишна база, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Делът на заявленията, получили положително решение, достига 34% в сравнение с 33% през първите девет месеца на 2018 г., т.е. промяна в темповете на разглеждане и одобрение на заявленията на практика няма.

Повечето молби са подадени от граждани на Сирия, Афганистан и Венецуела. Гражданите на трите страни са подали една четвърт от всички подадени молби за периода.

Основен извод на ЕК е, че по-малките държави от ЕС са поставени под по-голямо напрежение що се отнася до бежанската вълна. Например, през юли най-много молби за убежище спрямо броя на населението на страните)са подадени в Кипър и Малта, следвани от Гърция, Швеция и Люксембург. От пролетта на 2019 г. Кипър получава средно по около 1 500 заявления на милион жители всеки месец, над два пъти повече от Малта (близо 700) и около три пъти повече от Гърция (над 450).

В края на септември заявленията, по които се очаква първо решение, са 507 800, показват още данните. Още 381 700 заявления очакват решение заради обжалване.

Интеграцията на младите бежанци буксува

Същевременно се забавя интеграцията на младите бежанци, избягали от война и преследване, заради което Европа рискува да създаде цяло изгубено поколение, предупреждава се в нов доклад на Агенцията за основните права (FRA).

„Различни примери подчертават как интелигентните и обмислени политически решения могат да изминат дълъг път към преодоляване на препятствия. Политиците на национално и европейско равнище трябва да приемат такива стратегии, за да позволят на това поколение да стане пълноправен член на нашето общество“, посочва се в доклада.

Въз основа на интервюта с над 160 бежанци и 400 души, които работят с бежанците, се идентифицират сериозни пречки в съществуващите подходи за интеграция на мигранти на възраст между 16 и 24 години.

В тази връзка FRA призовава държавите членки на ЕС да ускорят процедурите за предоставяне на убежище, да ограничат бюрокрацията при събирането на семейства, да осигурят подходящи жилища при необходимост, да подобрят здравеопазването и образованието.

Тези проблеми се задълбочават още повече, когато младите бежанци навършат 18 години, а мрежите за подкрепа, на които те основно разчитат, понякога изчезват за една нощ, пише още в документа.

От 2015 до 2018 г. почти 2 млн. души са получили международна закрила в ЕС, показват данните на FRA.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
khao до: Ivan.r
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
въщност не е, но то няма и как да се получи при такива големи размери на мигриращите... тоя процес не е баница, режеш и ядеш!
1
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
>Интеграцията на младите бежанци буксува
Това е добре!

Още от Европа
Италианският премиер успя да отбие атаките на опозицията на местните избори