IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО отхвърли искането на Путин и Си за спиране на разширяването

Става дума за зачитане на суверенното право на независимите нации да избират своя собствен път, каза Йенс Столтенберг

18:49 | 04.02.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Arrizabalaga/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Arrizabalaga/EPA/Bloomberg

Ръководителят на НАТО отхвърли искането на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин военният алианс да спре разширяването си на изток, като потвърди, че европейските държави имат право сами да избират пътя си.

Путин, който е в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, се срещна с китайския лидер в петък, за да обменят мнения и да се обявят за двустранно приятелство без „забранени зони". Междувременно външният министър на Русия отхвърли твърденията на САЩ, че Москва планира да пусне фалшиво видео като начин да оправдае инвазия в Украйна.

Москва многократно е отричала, че планира да нападне съседката си, докато Великобритания и САЩ твърдят, че тя е съсредоточила близо 130 000 войници в близост до границата. Русия осъжда използването на сили на НАТО в близост до руските граници.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли твърденията, че 30-членният алианс има болни амбиции за разширяване, като „погрешни”. „Става дума за зачитане на суверенното право на независимите нации да избират своя собствен път", каза той в интервю за Bloomberg.

Столтенберг каза също, че алиансът следи Китай и Русия, тъй като те се координират по-тясно във военно отношение. „Те действат повече заедно, провеждат повече съвместни учения", каза той. „Само преди няколко дни те проведоха съвместно военноморско учение и с Иран. Така че, разбира се, това е нещо, което следим и наблюдаваме“.

Междувременно лидерите на балтийските държави демонстрираха общ фронт по отношение на енергийната сигурност. Трите балтийски страни членки на НАТО разполагат със запаси от природен газ и терминал за втечнен природен газ, което ги прави устойчиви на евентуално спиране на доставките от страна на Русия, заяви латвийският министър-председател Крисянис Каринс на пресконференция с колегите си от Естония и Литва.  Тримата премиери обсъдиха енергийната сигурност на срещата си в латвийската столица Рига. Естонският министър-председател Кая Калас заяви, че не е убедена, че Русия ще се въздържи да използва доставките на газ като оръжие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Money
преди 2 години
Мадам, Лавров значи не само Путин е мадама ЛОЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
" Алианс Си + Путин = след десетилетие Бойчето ще си търси друга работа!" Бойчето ще ти станесутеньор. Не се притеснявай, той е стог но справедлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Мдам, Лавров (мисля) право каза, че Столти окончателно си е загубил ума. НАТО е обречено дори във война само срещу Русия - и очевидно не му стиска да воюва с нея - и вместо да се спотаи - зъби се и на Китай !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Няма как да повярваш, ти си руски роб. Независимост и свобода са чужди и загадъчни думи за теб. Ти си окован във вериги и руската чета се изхооожда отгоре ти, а ти си мислиш че вали топъл дъжд. Мислиш че си руснак, но не си. За руснаците ти си чужденец, роб и родоотстъпник. Такива като теб в Русия ги бият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Алианс Си + Путин = след десетилетие Бойчето ще си търси друга работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"...суверенното право на независимите нации да избират своя собствен път..." ...ъхъ , направо повярвах ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още