IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте варианта на Виктор Орбан

ЕНП трябва да вземе важно решение за бъдещето на партията на унгарския премиер

08:08 | 07.03.19 г.
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще обсъди дали неговата управляваща партия Фидес трябва да остане неин член и дали да гласува по въпроса.

Дебатът се случва в момент на все по-интензивна кампания за изборите за Европейски парламент през май и битката за влияние на политическите групи от целия спектър, пише Politico.

Десетина партии от ЕНП писаха до председателя на партията Жозеф Дол с настояване за замразяване на членството или изключване на Фидес, разгневени най-вече от финансираната от данъкоплатците антимигрантска кампания на унгарското правителство срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Официално Фидес заявява, че иска да остане в ЕНП. „Фидес не води разговори с други групи. Ние сме в ЕНП и искаме да останем там“, казва пред Politico Балаш Хидвеги, ръководител на Дирекцията за комуникации в правителство и кандидат за евродепутат.

Но на фона на все по-настоятелните искания за отстраняването на партията реториката на Орбан срещу ЕНП също се промени, като той нарече критиците си в партията „полезни идиоти“.

Сега унгарският премиер е изправен пред потенциално ключово решение за бъдещата политическа посока на партията си. Politico изброява пет възможни варианта:

Оставане в ЕНП

За да остане в ЕНП, Орбан вероятно ще трябва да се извини публично за действията си в последно време и същевременно да направи рискован завой за местните си избиратели.

Водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви пред списание Spiegel през миналата седмица, че Орбан „сериозно навреди на ЕНП с коментарите си и кампанията с постери против Юнкер“. В изпратено по-късно писмо до Дол Вебер настоява Орбан да прекрати кампанията, да признае вредите, които е причинил, и да разреши спора, заради който акредитираният в САЩ Централноевропейски университет напусна Будапеща.

Подобен ход вероятно няма да бъде разбран от избирателите на Орбан в някои унгарски градове, тъй като той работи усилено да убеди местните си поддръжници, че Юнкер е застрашил сигурността на Унгария. Освен това никак не е сигурно, че извинението ще бъде прието от ЕНП.

Като потенциален знак за бъдещо отделяне от ЕНП бившият унгарски евродепутат Ласло Сурджан заяви във вторник, че „аз като стар християндемократ не се чувствам добре в днешната ЕНП“. В статия за свързания с Фидес вестник Magyar Nemzet той отбелязва още: „не е вярно, че без подкрепата на ЕНП ще бъдем изолирани в ЕС“, като посочва, че „управляващата партия в Полша не е част от ЕНП, но въпреки това страната е пълноправен член“ на Европейския съюз.

Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още