IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте варианта на Виктор Орбан

ЕНП трябва да вземе важно решение за бъдещето на партията на унгарския премиер

08:08 | 07.03.19 г.
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Присъединяване към групата „Европа на нациите и свободата“ (ЕНС)

Макар Фидес да отрича да води преговори с други политически блокове, член на ЕНС заяви, че групата „има разговори“ с партията на Орбан.

Ако се обвърже с ЕНС, Орбан ще се обедини с крайнодясната италианска партия „Лига“, ръководена от Матео Салвини, с френския „Национален сбор“ на Марин льо Пен и с крайнодясната Австрийска партия на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе.

Идеологически Орбан, Салвини и Льо Пен следват мека линия спрямо Русия и споделят евроскептично отношение към процеса на вземане на решения в Брюксел. Но по много политически въпроси те се различават. По отношение на миграцията категоричният отказ на Орбан да приеме хора, търсещи убежище, не е подкрепян от „Лига“ на Салвини, която иска други страни членки на ЕС да направят повече, за да помогнат на Италия при поемането на мигрантите, пристигащи на бреговете й.

А като политици от страни, които плащат повече в бюджета на ЕС, отколкото получават под формата на еврофондове, френските и италианските официални представители обикновено не са привърженици на големите разходи на ЕС за по-слабо развитите източноевропейски страни членки.

Според прогнозите на Politico ЕНС ще спечели 60 места на изборите за Европейски парламент през май спрямо 37 места в момента. Фидес би била третата по големина партия в ЕНС с 13 места след „Лига“ и „Национален сбор“.

Присъединяване към Групата на Европейските консерватори и реформисти

Съюз между Фидес и полската партия „Право и справедливост“, доминираща сила в ЕКР, която ще бъде отслабена от загубата на британските консервативни депутати след Brexit, изглежда съвсем естествен.

Двете правителства вече работят в тясно сътрудничество и имат неофициален пакт за взаимна отбрана, като са се ангажирали да налагат вето на потенциални санкции на ЕС заради безпокойство относно върховенството на закона.

Идеологически те са близки по големи проблеми като миграцията, а във вътрешен план се възползват от историческите връзки между двете страни.

Но Варшава и Будапеща са много раздалечени по проблеми на сигурността и отношението към Русия. „Орбан се нуждаеше от ЕНП като щит. Затова остана в тази група толкова дълго“, казва полският евродепутат и съпредседател на ЕКР Ришард Легутко. Кандидатура на Фидес за присъединяване към ЕКР „би била страхотна новина за полското правителство“, допълва той.

Според него може би е в ход по-общо пренареждане в дясно. „Водят се разговори между „Право и справедливост“ и италианската „Лига“, казва той и допълва: „аз лично щях сериозно да обмисля приемането на Австрийската партия на свободата в ЕКР“.

„По отношение на ценности и програма със сигурност няма да затворим вратата“ на Орбан, отбелязва друг официален представител на групата и допълва, че не се водят „официални разговори“ между ЕКР и Фидес. Той обаче посочва, че ЕКР е създала нов съюз с „Изправена Франция“ и „говори“ с испанската крайнодясна партия Вокс, „но все още няма нищо официално“.

Според прогнозите на Politico ЕКР ще спечели 57 места през май спрямо настоящите 75.

Създаване на нов съюз

Някои наблюдатели считат, че Орбан се стреми да управлява на европейската сцена, така че не изключват ръководена от Унгария инициатива за нова европейска група, която може да достигне до широк микс от консервативни поляци, германци, италианци и евроскептици в скандинавските страни. Но изборите през май вероятно са твърде скоро, за да се създаде силна група, а други партии вече водят кампания с настоящите си съюзи, така че този сценарий е малко вероятен.

Изчаквателна позиция 

Орбан обаче може просто да не предприема нищо, ако Фидес не бъде изключена от ЕНП, и да чака, за да види как ще се развият изборите през май, дали ще има сериозни промени в политическата динамика, особено в ЕНП и сред евроскептичните групи.

Изключване от ЕНП преди изборите ще направи членовете на Фидес европепутати без принадлежност към нито една група в ЕП, което ще намали финансирането им и влиянието им в парламента. Така че партията има силен интерес да е част от група в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още