IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната се свива повече от очакваното

Спадът през август на годишна база е 2,8% при очаквания за понижение от 2,5%

14:45 | 14.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Промишленото производство в еврозоната е спаднало с 2,8% спрямо година по-рано през август 2019 г. През месец юли понижението беше с 2,1%. Пазарните очаквания за август бяха за спад от 2,5%. Тези дори по-ниски от очакваните стойности бележат десетият пореден месец на свиване в индустриалния сектор и най-стръмния спад от декември месец 2018 г. насам.

Производството на енергията е спаднало с 3,3% спрямо спад от 1,3% през юли. Междинните стоки отстъпват с 3,1% спрямо 2,9% спад миналия месец. Капиталовите стоки бележат спад от 2,9% срещу понижение от 3,2% през юли. Производството на нетрайни потребителски стоки отчита понижение от 2% при ръст от 0,5% за предходния месец. От своя страна производството на трайни потребителски стоки отбелязва ръст от 0,4% срещу такъв от 1,8% през юли.

Що се отнася до разбивката по държави в еврозоната, индустриалното производство на Германия се е свило най-много. То бележи спад от 5% срещу понижение от 5,1% през юли. Следваща в негативната класация е Франция, чието икономическо свиване е с 1,8% за сметка на непроменени показатели през юли. Италия също отчита спад от 1,8 процента, а през юли месец показателят беше спаднал с 0,7%. От друга страна, индустриалната активност на Испания нараства с 1,8% спрямо 0,5% през юли.

На месечна база индустриалното производство се увеличава с 0,4% през август, възстановявайки се от спад с 0,4% през предходния месец. Увеличението е и над прогнозирания ръст от 0,3%. Това е първия месечен ръст в индустриалната активност от май насам. Производството на междинните стоки е нараснало с 0,3% срещу спад от 0,2% през юли. При капиталовите стоки повишението е от 1,2% ,след като през юли беше регистриран ръст от 2,1%. За сметка на това производството на енергия спада с 0,4% спрямо непроменени резултати за месец юли. Дълготрайните потребителски стоки се свиват с 0,4 срещу ръст от 1,3% за предходния месец. И нетрайни потребителски стоки отбелязват понижение - от 0,3% срещу спад от 1,6% за юли.

Най-голямо увеличение на производството се наблюдава в Испания (1,1% срещу -0,4%), Германия (0,6% срещу -0,6%) и Италия (0,3% срещу-0,8%), докато производството на Франция намалява (-0,8% срещу 0,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
сичко, изградено с акъл, пот и кръв от векове в Европа...!!!---що се оплакваш, като ти нищо не си създал ? даже не си работил истинска работа никога, а цял живот в партийната номенклатура. по голем *** от тебв тоя форум, няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Ми ше се свива...! Щото управляват де били! ***, изпълзели от незнайно къде като нашата Гарганел - некви измислени въшки, които, докато оправят климата и посрещат *** с погачи, ше ебатмайката на сичко, изградено с акъл, пот и кръв от векове в Европа...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още