IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен: Може да отпадне нужда от дългосрочни насоки от ЕЦБ по паричната политика

Това обаче ще се случи, ако инфлацията в еврозоната се възстанови достатъчно

13:47 | 04.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нуждата Европейската централна банка да дава на финансовите пазари подробни насоки за бъдещите ходове по лихвените проценти може да отпадне, когато инфлацията се възстанови достатъчно, заяви представителят на ЕЦБ Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

Коментарите му предполагат, че дебатът около насоките на ЕЦБ остава отворен, след като членовете на борда Беноа Кьоре и Петер Прат наскоро заявиха, че може да се наложи банката да осигури дори по-дългосрочни насоки за очакваната посока на лихвените проценти след първоначалното увеличение.

ЕЦБ сега насочва пазарите към стабилни лихвени проценти „до края“ на лятото на 2019 г., което предполага ход по някое време в последното тримесечие на годината. 

„Нуждата за разширени насоки по паричната политика също ще изчезне, когато инфлацията се доближи достатъчно до целта за ценова стабилност“, заяви Рен, който е и гуверньор на Финландската централна банка.

„Както се вижда, очакванията на финансовите пазари по отношение на момента за първото увеличение на лихвите съответстват на изявленията на управителния съвет“, добави Рен.

ЕЦБ работи за инфлация от малко под 2% и не очаква това ниво да се достигне преди края на десетилетието, тъй като валутният блок все още изпитва трудности с преодоляването на икономическата слабост.

Насочването на пазарните очаквания са ключово предизвикателство за централните банки в цял свят от началото на финансовата криза през 2008 г., тъй като централните банкери се бореха със замразяването на кредитирането и опасенията за безпрецедентна депресия.

ЕЦБ очаква лихвените проценти да се увеличават много бавно, а дългосрочни насоки може да спре инвеститорите да определят цените по-агресивно и да поддържат условията за заеми ниски по-дълго.

След години на агресивни стимули ЕЦБ подготвя инвеститорите за края на програмата за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро през декември и за първо увеличение на лихвите от 2011 г. след лятото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още