Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Решението за „Опал“ поставя в риск основния газов маршрут на Русия към Европа

Решението от миналата седмица намалява значително възможностите на „Газпром“ за доставка на газ за милиарди долари до най-големия си пазар

Решението за „Опал“ поставя в риск основния газов маршрут на Русия към Европа

Снимка: Ройтерс

Русия може и да се въздържи от това да сключи сделка за доставка на природен газ с Европейския съюз и Украйна след последното решение на Съда на ЕС за съдбата на“Северен поток 2“.

Решението от миналата седмица намалява значително възможностите на „Газпром“ за доставка на газ за милиарди долари до най-големия си пазар, без да преминава през украинска територия.

Още по темата

За Русия решението може да се окаже неоснователно и властите в страната може да сметнат, че е по-скоро на политическа основа, посочва Катя Яфимава, старши изследовател към Oxford Institute for Energy Studies.

Трите страни се очаква да подновят преговорите си по-късно през тази седмица за договарянето на нова транзитна сделка през територията на Украйна, тъй като срокът на съществуващата в момента приключва в края на годината.

Много високи обаче са залозите за всички засегнати страни. Европа получава над една трета от природния си газ от Русия и няма много възможности за алтернативни доставки. В същото време голям дял от чуждестранния доход на Русия идва от продажбите на „синьо гориво“. Украйна на свой ред е зависима от плащанията, които получава за транзитното преминаване на газа през нейната територия.

„Европейската комисия може и да си мисли, че има силната ръка в преговорите, но аз смятам, че това е погрешна логика“, посочва Яфимава. Това според нея намалява шансовете за договаряне на дългосрочен контракт за пренос през Украйна.

Полша успя успешно да оспори решение на ЕК от 2016 г., което позволява на „Газпром“ да използва по-голяма част от капацитета на газопровода „Опал“, който пренася газ по „Северен поток“ към Германия. Германските регулатори потвърдиха решението, ограничавайки доставките през „Опал“ до половината от неговия капацитет. Доставките по тръбата започнаха да се забавят в събота.

Русия предстои да разгледа решението, което „засяга цялостната ситуация с енергийните доставки за европейските държави“, заяви миналата седмица руският министър на енергетиката Александър Новак.

Според Яфимава не е изключено Москва да използва решението и като причина за увеличаването на риска от недостиг на газ през зимата.

„Решението увеличава натиска върху ситуацията с доставките в Европа“, посочва Яфимава. „То не беше очаквано и времето, в което става, е много странно, малко преди тристранните преговори за руско-украинското споразумение“, посочи още експертът.

САЩ и Полша са сред основните противници на проекта „Северен поток 2“, който удвоява капацитета на действащия в момента „Северен поток“. Втората тръба трябва да бъде завършена тази година, но около нея продължава да витае несигурност заради трудностите с получаване на разрешителни за строителство в държавите, през които трябва да премине. В същото време доставките от Русия през украинската газопреносна мрежа може да бъдат замразени, ако изтичащата сделка за транзит не бъде подновена до края на годината.

Последното решение на Съда на ЕС отдалечава още повече Русия от Европа, както и от сключването на сделка с Украйна, тъй като допълнително нанася удар и по малкото останала добра воля, смята Яфимава.

Според нея дългосрочно споразумение би могло да бъде сключено в замяна на премахване на пречките пред „Северен поток 2“, но решението за „Опал“ прави това все по-малко вероятно.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
1
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така е импе обаче на картата Румъния свети..... защо ли ? Защото си копат сигурно петрол и газ за разликаот нас които пак си бъркаме в носа
3
 
5
 
9
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 година
Стоянчо, не ти ли омръзна да ръсиш едни и същи небивалици, на които никой не вярва?
5
 
5
 
8
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 1 година
11
 
6
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
От ефрейторчето пак вони на шльокавица от по 2.50 лв. литъра :)
19
 
16
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Умнико", ти с китайци работа имал ли си? Наясно ли си че Силата на Сибир няма да се изплати 50 години. Китайците накрая дадоха парите, но фактически предплатиха доставките на газ за десетилетия напред. А и крайната цена още не е определена и тепърва китайците ще ги въртят на шиш. От целия цирк Ротенберг и Тимченко прибраха едни пари. По друг начин няма как да се определи цената от 27 000 000 $ за километър тръба, "умнико". А също така"умнико" знаеш ли, че имаше проектиран газопровод от Сахалин за Китай. Даже бе насрочен търг за тръбите който се отмени, както и целия проект. Та въпроса ми, ти с китайци имал ли си работа "умнико"?
PS Много здраве на всички русофили от бача Стоян, съда на ЕС и целия китайски народ.

Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес