IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родените извън ЕС мигранти учат по-активно от гражданите на Общността

Швеция, Финландия и Дания съобщават за най-висок дял на учещите възрастни

12:56 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

11,1% от възрастните мигранти (25-54 г.), които са се родили в страна членка на Европейския съюз (ЕС) и са се преместили в друга държава от Евросъюза, са участвали през 2017 г. в обучения в новото място на пребиваване. Това ниво е по-ниско в сравнение с образованието или обученията, в които участва местното население (12,4%), съобщи Евростат.

Най-често учат мигрантите, родени извън ЕС (13%). 

Ако се разгледат отделните страни членки, Швеция, Финландия и Дания съобщават за най-висок дял на учещите възрастни, независимо от страната на произход. През 2017 почти една трета от възрастните са участнали в образователни курсове и обучения в тези страни.

Според наличните данни повечето страни в Евросъюза отчитат най-висок дял на включените в обучение за местното население.

От друга страна, три страни съобщават, че родените в друга държава членка водят по участие в обучения за възрастни.

Това са Естония  (24% от мигрантите, родени в ЕС, участват в курсове за възрастни)  Чехия (13%) и Белгия (11,1%).

Обратното се случва в пет страни членки, където най-много учат мигрантите, дошли от трета страна – Финландия (32,2%), Великобритания (18,2%), Ирландия (17,1%), Потугалия (13,4%) и Германия (11,8%).

За България, Литва, Румъния и Словакия са налични само данни за обучението на местното население, но не и за обучението на чуждестранните граждани. Непълни са данните за Хърватия, Латвия, Полша и Унгария.

1Migrant 1Migrant

Източник: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още