IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между Джонсън и ЕС прерасна в закана за край на договора за Brexit

В събота Джонсън заяви, че Лондон може да предприеме едностранни мерки, освен ако блокът не се съгласи на компромис

09:46 | 13.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Британският премиер Борис Джонсън разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Брорис Джонсън влезе в пореден сблъсък с европейските лидери, след като предупреди, че Великобритания може да се откаже от някои договорености по споразумението за Brexit, ако търговският спор за движението на стоки към Северна Ирландия не бъде решен.

В събота Джонсън заяви, че Лондон може да предприеме едностранни мерки, освен ако блокът не се съгласи на компромис, когато настоящият преходен период за търговия не изтече на 30 юни. Ако не бъде постигнато решение за пренос на стоки, то Великобритания ще направи „каквото е нужно“, каза Джонсън, цитиран от Bloomberg.

„Смятам че, ако протоколът продължава да се приема по този начин, то тогава очевидно няма да се спрем пред прилагането на Член 16“, каза премиерът по време на срещата на групата на Г-7 този уикенд.

Член 16 е извънреден механизъм, който позволява на страните по договора да прекратяват прилагането на части от него, ако то създава „сериозни икономически, социални или екологични затруднения“.

„Разговарях с някои от нашите приятели тук днес, които изглежда разбират погрешно, че Великобритания е единна държава, единна територия“, каза Джонсън. „Просто трябва да ги накараме да го разберат“, допълни той.

Спорът може да се окаже пречка пред внимателно премисления план на Джонсън за провеждането на първата среща лице в лице между лидерите на седемте най-развити икономически държави от началото на пандемията. Британският лидер иска фокусът на срещата да е справянето с коронавирусната криза в развиващите се държави и взимането на конкретни мерки за справяне с климатичните изменения.

Ескалацията в преговорите последва няколко напрегнати срещи с европейски лидери, като времето за намиране на решение става все по-малко. Досега европейски представители посочваха, че налице са множество несъгласия между преговарящите в при закрити врата, като вече това неразбирателство се проявява и публично.

От своя страна Европейският съюз заплаши да отговори реципрочно, ако британското правителство наруши споразумението, договорено по-рано. Тепърва предстои да стане ясно дали Джонсън ще спази заканата си и колко далеч двете страни биха могли да стигнат във войната си на думи.

„Наистина се надявам, че търговската война между Великобритания и ЕС няма да се състои и смятам, че при всички възможности за диалог бих била изненадана, ако се окажем с търговска война между Великобритания и ЕС“, заяви генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала по време на форума на Г-7. „Прекалено скъпоструващо е и за двете страни, не от това се нуждае светът в момента“, допълни тя.

Европейски представител, запознат с преговорите, заяви, че макар необходимостта от намиране на прагматично решение, би било погрешно Лондон да смята, че Брюксел просто ще пренебрегне протокола. Друг представител на блока пък коментира, че реториката трябва да се успокои и страните членки са единни.

В рамките на споразумението за Brexit Северна Ирландия – за разлика от останалата част на Великобритания – остава част от единния пазар и под митническия режим на ЕС, за да се избегне създаването на граници с Република Ирландия.

„Наистина смятам, че протоколът може да бъде използван и интерпретиран – между другото, това зависи от ЕС – по прагматичен начин или по теологично драконовски начин“, коментира още Джонсън в отделно изказване. „Не смятам, че търговската война е много разумен или вероятен път напред. Просто мисля, че се нуждаем от прагматични решения“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още