IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС спешно пуска парите за справяне с коронакризата

Законодателните актове, с които се дава достъп до 37 млрд. евро от кохезионните фондове за изпълнението на различни мерки, влизат в сила от 1 април

20:03 | 30.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел днес два законодателни акта за бързо отпускане на средства от бюджета на ЕС за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса COVID-19. Един от актовете изменя правилата на структурните и инвестиционните фондове, а другият разширява обхвата на фонд „Солидарност“ на ЕС, съобщават от пресслужбата на институцията.

Предвид неотложния характер на ситуацията двата законодателни акта ще бъдат публикувани в Официален вестник на Европейския съюз на 31 март и ще влязат в сила на 1 април 2020 г., допълва се в съобщението.

Инвестиционната инициатива в отговор на короновируса ще даде на държавите членки достъп до 37 млрд. евро от средствата за сближаване за укрепване на здравните системи, както и за подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността.

Около 8 млрд. евро от общата сума ще се осигури от неизразходваното авансово финансиране през 2019 г. по линия на структурните фондове. Новата мярка позволява на държавите членки да изразходват средствата за смекчаване на последиците от пандемията, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС. Други 29 млрд. евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година.

Средствата ще бъдат предоставени от 1 февруари 2020 г. за покриване на вече направени разходи за спасяване на човешки живот и за защита на гражданите.

Държавите членки също така ще разполагат с повече гъвкавост, за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване с цел пренасочване на ресурси там, където е най-необходимо.

Съветът също така измени обхвата на фонд „Солидарност“ на ЕС, за да включи в допълнение към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве. Това ще помогне на държавите членки и присъединяващите се страни да посрещнат непосредствените нужди на хората по време на пандемията от коронавирус.

Всичко около кризата с коронавируса можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
аре си доеме на думата, за тва е и цирка в Булгaристана, то са глоби не знам си що си ала бала без маски никой не може и са ше видиме кой колко е изпълнявал и дали ше клъвне нещо от пая. Ше се пукна от смях ако нищо не ни дадат въпреки ежеминутните стонове на глологлавия пагонажия, който не е лош човек, НО като има зимане даване с *** така е ше треа дрънка простотии си земе бонуса инак и пенсия нема види .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още