Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съветът на ЕС спешно пуска парите за справяне с коронакризата

Законодателните актове, с които се дава достъп до 37 млрд. евро от кохезионните фондове за изпълнението на различни мерки, влизат в сила от 1 април

Съветът на ЕС спешно пуска парите за справяне с коронакризата

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел днес два законодателни акта за бързо отпускане на средства от бюджета на ЕС за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса COVID-19. Един от актовете изменя правилата на структурните и инвестиционните фондове, а другият разширява обхвата на фонд „Солидарност“ на ЕС, съобщават от пресслужбата на институцията.

Предвид неотложния характер на ситуацията двата законодателни акта ще бъдат публикувани в Официален вестник на Европейския съюз на 31 март и ще влязат в сила на 1 април 2020 г., допълва се в съобщението.

Инвестиционната инициатива в отговор на короновируса ще даде на държавите членки достъп до 37 млрд. евро от средствата за сближаване за укрепване на здравните системи, както и за подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността.

Още по темата

Около 8 млрд. евро от общата сума ще се осигури от неизразходваното авансово финансиране през 2019 г. по линия на структурните фондове. Новата мярка позволява на държавите членки да изразходват средствата за смекчаване на последиците от пандемията, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС. Други 29 млрд. евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година.

Средствата ще бъдат предоставени от 1 февруари 2020 г. за покриване на вече направени разходи за спасяване на човешки живот и за защита на гражданите.

Държавите членки също така ще разполагат с повече гъвкавост, за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване с цел пренасочване на ресурси там, където е най-необходимо.

Съветът също така измени обхвата на фонд „Солидарност“ на ЕС, за да включи в допълнение към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве. Това ще помогне на държавите членки и присъединяващите се страни да посрещнат непосредствените нужди на хората по време на пандемията от коронавирус.

Всичко около кризата с коронавируса можете да следите тук

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 2 месеца
аре си доеме на думата, за тва е и цирка в Булгaристана, то са глоби не знам си що си ала бала без маски никой не може и са ше видиме кой колко е изпълнявал и дали ше клъвне нещо от пая. Ше се пукна от смях ако нищо не ни дадат въпреки ежеминутните стонове на глологлавия пагонажия, който не е лош човек, НО като има зимане даване с идиoти така е ше треа дрънка простотии си земе бонуса инак и пенсия нема види .....

Още от Европа
Швейцария отваря границите си за висококвалифицирани работници след 6 юли