IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей заплашва да се откаже от опитите за систематичен Brexit

Според запознати премиерът е заявила, че може изобщо да не внесе за трето гласуване своята сделка с Брюксел

10:02 | 18.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заплашва да се откаже от опитите за постигане на систематичен Brexit освен ако евроскептиците в нейната Консервативна партия не укротят възраженията си и не обещаят да гласуват за споразумението ѝ с Брюксел тази седмица.

Министър-председателят все пак продължава с опитите да спечели подкрепа за сделката си, но няма да обяви ново гласуване по нея в парламента, което по план засега трябва да се проведе във вторник. Нов вот ще има само ако има силна вероятност тя да бъде приета. Това съобщават министри от кабинета пред Bloomberg.

Вместо това Мей ще отиде на предстоящата среща на върха на Европейския съюз в четвъртък с искане за дълго удължаване на процеса по излизане от блока, като налице е рискът тя да върне преговорите за отношенията с Брюксел след развода в начален етап.

След два дни на заплахи и молби Мей ще продължи в понеделник преговорите със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) и разбунтувалите се тори в понеделник, посочва източник, запознат с нейните планове. Премиерът се нуждае от подкрепата и на двете групи, ако иска да си осигури безпроблемно приемане на своето споразумение в Камарата на общините.

Спечелването на достатъчно депутатски гласове за споразумението, което вече понесе две тежки загуби в парламента, е „работа в развитие“, заяви финансовият министър Филип Хамънд.

„Ще върнем (в парламента – бел. ред.) сделката, ако сме достатъчно уверени, че нашите колеги и ДЮП са готови да я подкрепят“, заяви Хамънд пред ВВС. По думите му това е последният шанс на страната да приеме споразумението, без да се наложи да се стига до продължително удължаване на процеса по напускане на ЕС.

Подобно послание отправи и самата Мей в неделя в авторски материал за в. Sunday Telegraph. Тя предупреди, че ако споразумението не бъде прието преди срещата на върха на ЕС на 21-22 март, има вероятност преговорите да започнат отначало.

По думите ѝ , ако парламентът подкрепи споразумението преди срещата, Великобритания ще излезе от блока през пролетта, без да се налага да участва в европейските избори. „Ако не стане, няма да излезем от ЕС още много месеци, ако това изобщо стане“, посочи още тя.

В същото време удар по надеждите на премиера за спечелване на подкрепа от привържениците на Brexit нанесе бившият ѝ външен министър Борис Джонсън, според когото ще е по-разумно да се проведе вот в парламента след срещата на върха.

„Не е твърде късно да постигнем реална промяна на предпазния механизъм“, посочи той в свой материал за Telegraph. „Ще е абсурдно вотът да се проведе, преди изобщо да се даде шанс на това“, допълни той.

От своя страна лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви, че неговата партия ще инициира вот на недоверие, ако сделката на премиера не бъде приета и след третия опит.

Пред Sky News той посочи, че неговите депутати по всяка вероятност ще бъдат инструктирани да подкрепят изменението, което призовава за референдум върху всяко едно споразумение, одобрено от парламента. Корбин също така заяви, че може да подкрепи излизането от ЕС при едно такова допитване, ако е сключена подходяща сделка, с което потенциално създаде нова линия на сблъсък с подкрепящите ЕС членове на своята партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още