IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терминалите за втечнен газ в Европа са на ръба на капацитета си

Проблем може да се окаже и липсата на свързаност чрез газопроводи между страните в Европа

12:27 | 18.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Терминалите за втечнен газ в Европа имат ограничен наличен капацитет да поемат допълнителни доставки втечнен газ дори ако прекъснат доставките от Русия, пише Ройтерс. Заради напрежението между Москва и Киев в Европа растат опасенията, че потоците от руския природен газ може и да прекъснат. Затова и ЕС проведе редица срещи с водещи доставчици, включително САЩ и Катар, за осигуряване на допълнителни количества втечнен газ.

В момента около половината от износа на втечнен газ от САЩ се насочва към Европа, сочат данни на Refinitiv. За трети пореден месец европейските страни са основният пазар на американските износители на газ.

Но вносът е доста неравномерен - през януари Европа внесе рекордните 16 млрд. куб. метра, но до средата на февруари вносът на втечнен газ достига около 6,9 млрд. куб. метра.

Повечето европейски терминали за втечнен газ работят на пълен капацитет, особено тези в Северозападна Европа, от които се захранват водещите европейски икономики Франция, Германия и Великобритания. Това състояние обаче вече повдига въпроса какви количества втечнен газ още може да поеме Европа.

Втечненият газ се регазифицира на приемащия терминал и тогава се транспортира през газопроводи до потребителите. Суровината не може да бъде използвана директно - нито от индустрията, нито за производството на електроенергия.

По данни на Ройтерс най-голям капацитет за приемане на втечнен газ в Европа има в Испания (над 60 млрд. куб. метра годишно), Великобритания (50 млрд. куб. метра) и Франция (малко над 30 млрд. куб. метра годишно). Германия няма собствен терминал за втечнен газ, но получава суровина от съоръженията, разположени в Нидерландия и Белгия.

Проблемът с терминалите в Испания обаче е свързан с липсата на достатъчна свързаност на газопроводите с останалата част от Европа - има само една тръба, която доставя суровината до Франция, посочват от анализаторската компания Kpler.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
гьотверен , ходи на пм , стига си осмърдявал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
В болната ти капацуна се сблъскват понятия като газово хранилище и терминал за LNG. В Германия газовите хранилища са запълнени на 40%(39% и малко). Терминали за регазификация страната все още няма, доколкото инвестор ни го е съобщил преди 4 дни : "В Европа има повече от 20 терминала за втечнен газ, включително и в Нидерландия, Белгия и Полша. Но Германия досега няма подобно съоръжение. Около 55% от газа, който внася Германия, е от Русия и спрямо 2012 г. делът на руския внос расте с 15 процентни пункта, сочат изчисленията на Euronews." Още нещо да се изцепиш ти или пък Импа, Мави-та, Инж5ров или Вова-та?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Германия в Европа ли е? Нейните терминали за LNG максимално стигат до 40% натовареност. Затова смешни са призивите за строеж на нови терминали, след като тия са недонатоварени. А падналите цени в Европа отново връщат танкерите с LNG към Азия, където "Газпром" поддържа високи цени. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още