IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Словашката централна банка получи обвинения в корупция

Става въпрос за евентуално престъпление по време на предишния му пост като финансов министър в правителството на Роберт Фицо

21:55 | 12.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петер Казимир. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Петер Казимир. Снимка: Bloomberg LP

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Казимир е бил обвинен в корупция в родната си Словакия.

Казимир, който е начело на централната банка в страната, отхвърли обвиненията. Според неговия адвокат гуверньорът е бил уведомен за повдигането им и смята да подаде оплакване срещу тях, съобщава Bloomberg.

„Не се чувствам виновен за каквото и да е било престъпление“, каза той в съобщение, разпространено от централната банка в страната. По думите му обвиненията срещу него са необосновани.

Те са свързани с предишния му пост като финансов министър в правителството на бившия премиер Роберт Фицо, който загуби поста през 2020 г. Казимир заема настоящата си длъжност начело на централната банка от 2019 г.

В хода на разследването се увеличи натиска срещу него за подаване на оставка, но засега той отказва да се оттегли.

Рекордно дългото управление на Фицо приключи с вълна от обществено недоволство след убийството на разследващ журналист, който пишеше за връзките на властта с престъпния свят. След идването на власт на новото правителство поредица от длъжностни лица бяха арестувани, включително и бивш заместник-министър по правосъдието, специализиран прокурор и полицейски началник. Досега обаче няма повдигнати обвинения срещу високопоставен политик.

Казимир е вторият управител на централна банка от източната част на еврозоната, който е обвинен в корупция. През 2018 г. Илмарс Римсевич, бивш член на УС на ЕЦБ, бе задържан и след това обвинен в получаване на подкупи о търговска банка.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ми да сменят малко плочата бе ... само корупция ... едни изнасилване би внесло малко колорит , па и стадото мое да поверва ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още