IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания все пак ще трябва да участва в европейските избори

За жалост няма да е възможно да завършим този процес преди датата на изборите за Европейски парламент, заяви фактическият вицепремиер Дейвид Лидингтън

20:36 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент на 23 май, защото няма да успее да одобри сделката за Brexit преди това. На такова мнение е британският първи министър и фактически вицепремиер Дейвид Лидингтън, цитиран от БТА.

Премиерът Тереза Мей се беше ангажирала да предотврати провеждането на вота в страната, ако бъде прието нейното споразумение з излизането от състава на ЕС. Според Лидингтън обаче правителството смята, че вече няма достатъчно време парламентът да ратифицира различните текстове, които са необходими за влизането в сила на сделката преди 23 май.

Мей се надяваше да избегне участие на Великобритания в изборите за ЕП, но до момента преговорите с опозиционната Лейбъристка партия за постигане на споразумение по Brexit не дават резултат.

„За жалост няма да е възможно да завършим този процес преди датата на изборите за Европейски парламент, така че те ще трябва да се състоят. Ще удвоим усилията си забавянето след това да е възможно най-кратко.

В идеалния случай бихме искали да сме в ситуация, при която избраните британски евродепутати изобщо да не заседават в Европейския парламент и да приключим с въпроса преди лятната ваканция", заяви Лидингтън.

Междувременно продължаващите междупартийни разговори с представители на Консервативната и Лейбъристката партия не се очаква да постигнат пробив в рамките на днешния ден и тяхната продължителност ще се определя среща за среща. Това заяви запознат с процеса политически представител, цитиран от Bloomberg. По думите му, ако те бъдат удължени и през следващата седмица, то това ще е знак, че има реални шансове те да завършат с успех.

Междувременно Тереза Мей продължава да е под натиск от представители на своята партия да определи дата за оставката си. Въпреки това нейният говорител Джеймс Слак заяви по-рано във вторник, че премиерът ще се оттегли само след изпълнението на Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още