Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Защо намаля притокът на руски туристи в България

Не се усеща задълбочена подготовка в нашата страна при евентуална отмяна на режима на санкции в Русия, констатира Георги Минчев, председател на БРТПП

Защо намаля притокът на руски туристи в България

Снимка: Архив Ройтерс

Не проблемите с логистиката, а по-скоро спадът в жизненото равнище на руското население и понижената покупателна способност са водещи фактори за отлива на посещенията на руски туристи в България. Това мнение изказа Георги Минчев, председател на управителния съвет на Българо-руската търговско-промишлена палата (БРТПП), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Повече канали за бизнес комуникация

Той коментира и определянето на втори въздушен превозвач по самолетната линия Варна-Москва-Варна, като изказа убеждение, че туризмът ще бъде печеливш от решението, макар че не проблемите с логистиката са водещи за по-ниските посещения на руските туристи

Георги Минчев смята, че все пак това според него е шанс "бизнес комуникацията да получи още една възможност". "При тази традиционна въздушна връзка впечатление прави относително високата цена спрямо други сходни дестинации в Европа. Освен това тя е пределно запълнена с пътници”, посочи той.

По думите му България като туристическа дестинация е под сериозна конкуренция от страна на по-изгодни и не по-малко привлекателни туристически дестинации. Според него, за съжаление, през годините българският туризъм трудно успява да формира собствена ярка идентичност.

"Имаме добър пример, но той е по-скоро локален. Въпреки това се усеща инвестиция в човешкия капитал, мениджмънт, създаване на продукт. Има и подобрена среда на комуникация с правителството и местните власти за разрешаване на въпроси, но процесът се случва бавно", каза още той.

"Гърция е по-скъпа дестинация от Турция, но тя "краде" не само руски, а и български туристи, и то при ненаситена леглова база на родното Черноморие това лято", напомни председателят на ръководството на БРТПП.

Стокообменът между България-Русия

Георги Минчев смята, че България като част от ЕС постепенно се превръща в интегрална част от разделението на труда, от сложните производствени вериги. "В случая автомобилната промишленост е водещият фактор за нарастване на износа. Да, ние участваме в тази верига на доставки, но това не е собствен износ. Делът ни не е особено голям. Приносът ни като качество на участие е условие на производство, електроенергия, работни заплати", поясни още експертът.

Фармацевтичните изделия са водещи в експорта 

"Русия, в резултат от наложените санкции и контрасанкции, възприе лекарствения си пазар като приоритет №1 на националната си сигурност и инвестира колосални суми в създаване на собствен развит клъстер за производство на лекарства и лекарствени средства.  Така задоволява не само вътрешния си пазар, а може и да окаже сериозна конкуренция по отношение на износа на тези продукти", коментира Георги Минчев.

Председателят на БРТПП констатира, че от страна на България не се усеща задълбочена подготовка при евентуална отмяна на режима на санкции в Русия.

Вижте видео материала с целия разговор.

гледано: 3263   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
20
 
2
преди 1 седмица
...ни руснаци ни поляци,....нито чехи, ....нема ги! ...стандарта на живот пада навсякъде из континента, нали тъй? ....ей така се решават проблеми, няколко реда глупости и готово!
6
 
19
 
1
преди 1 седмица
"Председателят на БРТПП констатира, че от страна на България не се усеща задълбочена подготовка при евентуална отмяна на режима на санкции в Русия."

В България се усеща само задълбочена подготовка за дългоочакваното разпадане и гибел на Русия - до тук се простират интелектуалните и стопански блянове на повечето българи. Справка - статиите и коментарите в специализираната икономическа медия Инвестор, собственост на Блумбърг.бг

Още от Европа
Над 10 000 души се събраха в центъра на Москва с искане за свободни избори