Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

По пчеларската програма стопаните ще бъдат финансирани с 6,4 млн. лв. годишно

Ще се подпомага провеждането на базари за местни пчелни продукти

По пчеларската програма стопаните ще бъдат финансирани с 6,4 млн. лв. годишно

Снимка: Pixabay

Петата Национална програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. предвижда финансиране за сектора от 6,4 млн. лв. годишно, съобщи агроминистерството. Програмата е е разработена заедно с браншовите организации в сектора и вече е одобрена от земеделския министър Румен Порожанов.

Новото в програмата са дейностите по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”. За първи път се финансира обмен на знания и добри технологични практики при отглеждане на пчелите, както и провеждането на базари за местни пчелни продукти. 

Още по темата

Специално внимание се отделя за две нови дейности по мярка Б „Борба срещу вароатозата”, свързани с проучване за резистентност на причинителя към финансираните от програмата ветеринарномедицински продукти, както и за наличие на заболяването нозематоза и разпространението му в страната.

При Мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство“ нов момент е финансирането на придвижване на пчелните семейства по време на паша.

Нова дейност е включена и в мярка Г „Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти“. Чрез изследване на мед и прашец за остатъчни пестициди над нормите ще се установи качеството на хранителните запаси като част от факторите за доброто презимуване на семействата.

Важно място заема и мярка Е, чрез която се финансират приложни изследователски програми в областта на пчеларството.

Част от тази мярка е мониторингът на остатъци от пестициди в пчели от райони с интензивно земеделие. Наблюдението ще помогне при решаване на проблемите, свързани с евентуално хронично отравяне на пчелните семейства, което е честа предпоставка за отслабване на имунитета им.

По четири от новите дейности, както и темата, свързана с мониторинг на остатъците от пестициди в пчели, допустими кандидати са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване