Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

С 13,7 млн. лева насърчават развитието на местните пазари

МЗГ отваря прием по мярка, която да даде възможност на потребителите да купуват директно от местните производители

С 13,7 млн. лева насърчават развитието на местните пазари

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Започва прием по мярка в подкрепа на късите вериги за доставка и местните пазари, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. Мярката е част от Програмата за развитие на селските региони (2014 - 2020 година) и е с общ размер на безвъзмездната помощ от 13,7 млн. лева.

Още по темата
Чрез нея ще се подпомогне създаването, организацията, укрепването и популяризирането на местните пазари и късите вериги за доставки чрез хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците в тях, обясняват от Министерството.

По този начин потребителите ще имат възможност да купуват продукти директно от местните производители.

Допустимите кандидати са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или дружества, учредени по смисъла на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), които представят колективен проект за сътрудничество за изграждането и развитието на къса верига за доставки или за изграждане и развитие на местен пазар.

Максималният размер на финансовата помощ за един проект е 977 600 лв., а минималният - 15 хил. лв.

В "къса верига на доставки" участват ограничен брой икономически оператори, поели ангажимент да си сътрудничат.  Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработвателни и потребители.

Като "местни пазари" се определят пазарите, които са в радиус от 75 км от стопанството на произход на продукта. В този радиус трябва да се осъществяват както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
ЕС е отпуснал почти 1,5 млрд. евро за български магистрали