IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия поддържа пазара на труда със схеми за по-кратко работно време

Броят на служителите на намален работен ден се е увеличил до 2 млн. души през ноември

13:40 | 09.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Броят на служителите, работещи по схема за кратко работно време в Германия, се е увеличил през ноември, съобщи икономическият институт Ifo, предполагайки, че частичното блокиране е оказало своето влияние на пазара на труда в най-голямата европейска икономика.

Броят на работниците по схема за частична заетост се е увеличил до около 2 милиона души през ноември спрямо около 1,8 милиона през октомври, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на Ifo.

Делът на компаниите в Германия, използващи схеми за кратък работен ден, се е увеличил през ноември, особено след като частично блокиране засегна заетостта в туристическата и ресторантьорската индустрия.

Според проучване на Ifo сред около 7 хил. компании делът на фирмите, използващи схемата, се е увеличил до 28% през ноември от 24,8% през октомври.

Работата за кратко време позволява на работодателите да поддържат бизнеса, а служителите да работят на по-малко работно време. Целта му е да предотврати внезапни шокове, водещи до масова безработица.

Данните от началото на месеца показаха, че германската безработица е спаднала неочаквано през ноември въпреки частичното блокиране в опит да се спре втората вълна от коронавируса.

Бюрото по труда обяви, че броят на безработните е намалял с 39 хил. души до 2,817 милиона души според сезонно коригирани данни. За сравнение, проучване на Ройтерс прогнозира увеличение на безработните с 8 хил. души.

Берлин реши да затегне противоепидемичните мерки и да затвори баровете, ресторантите и местата за забавление поне до 20 декември. Канцлерът Ангела Меркел предположи, че ограниченията може да се разширят до началото на следващата година, ако броят на заразените не спадне значително.

Правителството на Меркел вече предприе безпрецедентни стъпки, за да помогне на компаниите и малкия бизнес да преминат през кризата. Властите освободиха милиарди евро, за да смекчат въздействието на пандемията върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още