IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei достигна рекорден дял на китайския пазар на смартфони

Компанията вече държи 42% от пазара

22:30 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Huawei Technologies е увеличила дела си на китайския пазар на смартфони до рекордните 42%, след като продажбите през третото тримесечие нараснаха с две трети, тъй като потребителите на вътрешния ѝ пазар не спират да я подкрепят след американските санкции, сочат данни от днес, цитирани от Ройтерс.

Huawei засили доминацията си на най-големия пазар на смартфони в света, въпреки че китайската компания беше блокирана от пазара в САЩ през май и не може да прави бизнес с американски компании.

Вторият по големина производител на смартфони в света получи отсрочка до ноември. Въпреки това промоциите и подбудените от патриотизъм покупки насърчиха бизнеса със смартфони на Huawei в Китай. Това пък ѝ помогна да компенсира спада на продажбите на глобалния пазар.

Въпреки че китайският пазар на смартфони се сви с 3% през третото тримесечие, в сравнение с година по-рано, устройствата на Huawei, продадени през периода, са 41,5 млн. от общо 97,8 млн. смартфона, продадени в страната, сочат данни на Canalys.

“Huawei отвори голяма пропаст между себе си и другите производители“, коментира Никол Пен, вицепрезидент на Canalys. “Лидерската ѝ позиция ѝ дава много власт при преговорите с веригата на доставките...“

Растежът на Huawei се случва за сметка на този на основните ѝ конкуренти Oppo, Vivo, Xiaomi и Apple, които заедно представляват 50% от пазара през третото тримесечие, което е под 64-те процента година по-рано.

Третото тримесечие бележи е и най-слабото на Apple в Китай от пет години, посочва Пен. Въпреки това тя допълва, че Apple е била подкрепена от пускането на iPhone 11 през септември.

Миналата седмица Huawei заяви, че е продала повече от 200 млн. смартфона по света през 2019 г., като е постигнала този резултат с 64 дни по-рано от 2018 г.

Печалбата на компанията остава добра въпреки натиска от Съединените щати, а приходите през третото тримесечие скочиха с 27%.

4G версията на флагмана Mate 30 Pro, която Huawei представи през септември, не беше голям фактор за успеха през третото тримесечие, посочва Canalys. Повечето хора изчакват пускането на 5G версията по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още