Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Печалбата на поддоставчика на Apple Hon Hai се срина с почти 90%

Тайванската компания генерира половината от приходите си от създаването на iPhone и устройства за Apple в Китай

Печалбата на поддоставчика на Apple Hon Hai се срина с почти 90%

Завод на Hon Hai. Снимка: Edwin Chan, Bloomberg

Hon Hai Precision Industry Co. отчете най-големия спад в печалбата си в корпоративната си история, след като коронавирусът прекъсна производството ѝ в Китай, а мерките за социална дистанция намалиха глобалното търсене на смартфони, предава Bloomberg.

Най-важният производствен партньор на Apple Inc. записа спад от 89% на нетната печалба до 2,1 милиарда тайванси долара (70 млн. щатски долара) през първите три месеца на 2020 г. Приходите се понижиха с почти 12% до 929,7 млрд. тайвански долара според изчисленията на Bloomberg News, базирани на отчетените по-рано месечни данни за продажбите.

Още по темата

Известна като Foxconn, тайванската компания получава половината от приходите си от създаването на iPhone и устройства за Apple в Китай. Но глобалните доставки на смартфони се сринаха с най-бързите си темпове през първото тримесечие, удряйки приходите на поддоставчика, въпреки че основните му производствени мощности успяха да се върнат към пълните сезонни нива на заетост около средата на март.

Производството на много от азиатските партньори на Apple спря, след като започнаха усилията за ограничаване на разпространението на Covid-19. Това доведе до сериозни закъснения при доставката на устройства и предизвика затруднения в доставките на компоненти. Потребителите също се подслониха у дома, като това удари продажбите на дребно. В един момент Apple затвори всички 42 търговски обекта в Китай, критичен пазар за компанията, последван от затваряне на магазини в други страни. Въпреки че магазините в Китай отново са отворени, повечето от международните обекти не са.

Covid-19 също така забави разработването и пускането на продукти. Четирите предстоящи преработени iPhona с 5G на Apple ще излязат няколко седмици по-късно от обикновено - но все още в есенния прозорец, съобщи Bloomberg News. През май Apple не успя да предостави прогноза за първи път от повече от десетилетие.

Foxconn вече намали прогнозите си за приходите си през 2020 г. вследствие на пандемията. Тя заяви на инвеститорите през април, че все още има време да помогне на Apple да пусне нови iPhone навреме за празничния сезон, но предупреди, че графикът може да бъде изместен, ако пандемията продължава.

Натискът върху продажбите на Hon Hai от пандемията на коронавируса, търговските спорове между САЩ и Китай, слабостта на пазара на смартфони и по-широкото забавяне на разходите за технологии няма да отшуми бързо и вероятно ще означава w-образно възстановяване на приходите на формата до 2020 г., дори ако китайските му производствени фабрики отново се върнат към пълния сезонен капацитет.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Бодигард 2.0 - Интерактивна предупредителна жилетка за максимална безопасност