IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на чипове помогна на Micron да надмине очакванията

Компанията генерира тримесечна печалба, която надхвърли прогнозите на анализаторите

09:57 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeremy Erickson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Erickson/Bloomberg

Micron Technology надмина очакванията на Wall Street за тримесечната си печалба и прогнозира приходи за четвъртото тримесечие отново над очакванията, тъй като ограничените доставки на чипове и продължаващото силно търсене задържаха цените нагоре, предава Ройтерс.

Производителят на полупроводници прогнозира, че приходите му за текущото тримесечие ще достигнат 8,2 млрд. долара, плюс или минус 200 млн. долара, докато средната прогноза на анализаторите е за 7,87 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Micron произвежда NAND чипове с памет, които обслужват пазара на съхранение на данни, както и DRAM чипове за памет, които се ползват в центрове за данни, смартфони и други компютърни устройства. Тя спечели от предизвиканото от пандемията глобално насочване към работата от дистанция, което доведе до скок на търсенето на лаптопи и други устройства.

Главният изпълнителен директор Санджей Мехротра заяви, че компанията очаква доставките и на двата вида чипове в индустрията да останат ограничени до края на следващата година, което ще задържи цените високи.

„Вярваме, че силното финансово представяне на Micron ще продължи, а в дългосрочен план нашият ръст на приходите ще бъде по-голям от този на индустрията за полупроводници“, коментира Мехротра.

Цената на акциите на компанията нарасна с 0,6% по време на следборсовата търговия.

Приходите на Micron за третото тримесечие, завършило на 3 юни, са нараснали с 36% до 7,42 млрд. долара, надминавайки прогнозата за 7,24 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 1,88 долара на акция, над очакваните 1,72 долара.

Освен това компанията заяви, че ще продаде завод в Лехи, Юта, на Texas Instruments. Micron твърди, че очаква да получи около 1,5 млрд. долара за завода, 900 млн. долара от които ще са в брой, а 600 млн. ще са в инструменти, които или може да продаде на външни компании, или да ги насочи към своите заводи. Micron е казвала и по-рано, че ще продаде завода в Юта, който споделяше с Intel в рамките на съвместно дружество, създадено преди десетилетие. Решението е част от по-широката промяна в технологичната стратегия.

Micron заяви още, че капиталовите ѝ разходи за фискалната 2021 г. ще нараснат над 9,5 млрд. долара, отчасти благодарение на предплащания, тъй като започва да придобива EUV машини от холандската ASML Holding. Машините са необходими за производството на модерни чипове, но всяка от тях може да струва по над 100 млн. долара.

Компанията разшири ползването на по-евтини техники за производството, доколкото може, но ще започне да ползва EUV машини в производството си през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още