IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

59 партии и 7 коалиции ще участват на местните избори през октомври

Отказана е регистрацията на пет партии и една коалиция, защото документите им не съответстват на решенията на ЦИК

17:24 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

66 формации, от които 59 партии и 7 коалиции, ще участват на предстоящите местни избори през октомври. Това обяви по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, цитиран от БТА.

Отказана е регистрацията на пет партии и една коалиция, защото документите им не съответстват на решенията на ЦИК или пък броя на подкрепящите ги са по-малко от нужните 2500 броя. 

На миналите местни избори през 2015 година са участвали 74 формации - 71 партии и три коалиции при подадени документи от 81 партии и три коалиции припомни Андреев.

В ЦИК досега са постъпили три сигнала и девет жалби, съобщи още Андреев.
Сред основните принципни решение на ЦИК е решение 993 за контрол по отпечатването на бюлетините за произвеждане на изборите. Решение 1055 е за броенето на преференциите и процедурата за броене и нанасяне на данните в протоколите. Когато не е отбелязана преференция в бюлетината, тя отива в полза на водача на съответната листа, припомни Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На тази дата гражданите на ЕС, които отговорят за активно избирателно право, могат да заявят желанието си да бъдат вписани в избирателните списъци. Тези граждани на ЕС, които вече са вписани в избирателните списъци, не е нужно да подават заявление, освен ако не са се отписвали, посочи Андреев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още