IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

74% от фирмите ни са получили пълния размер на поискания банков заем

Най-голямо препятствие пред дейността е наличието на квалифициран персонал и опитни мениджъри, показва проучване на ЕЦБ и ЕК за достъпа до финансиране

18:18 | 02.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българските предприятия виждат достъпа до финансиране като проблема с най-малка важност пред предизвикателства, пред които са изправени фирмите. 30% от тях са избрали като най-голямо препятствие пред дейността си наличието на квалифициран персонал и опитни мениджъри. Второто най-голямо предизвикателство е било намирането на клиенти, като това е посочено от 23% от предприятията. Това показва най-новото проучване за достъпа на предприятията до финансиране (SAFE), в което фирми в България и в другите държави от ЕС са потърсени с въпроса: Кой от шестте потенциални проблема е бил най-важният, пред които са изправени фирмите?

Анкетата е проведено между 16 септември и 25 октомври 2019 г. от името на Европейската централна банка и Европейската комисия. Публикувана е на сайта на ЕЦБ, като изчисленията в нея са направени от Panteia/GDCC. 

                    Важни предизвикателства, пред които са изправени фирмите

Източник: SAFE април до септември 2019 г. По изчисления на Panteia/GDCC.

                                        Банкови заеми

От анкетата се разбира, че 16% от българските фирми, които смятат, че банковото финансиране има отношение към тях, действително са кандидатствали за заем. 49% не са кандидатствали, защото са разполагали с достатъчно вътрешни финансови средства. От кандидатствалите, 74% са получили пълния размер на поисканата сума, а 4% са получили само ограничена сума. Процентът на отхвърлените искания за банков заем в България е бил 4%, в сравнение с 5% за ЕС като цяло.

                                         Кандидатствали сме


                                        Достъп до външно финансиране

По-голямата част от българските предприятия, участвали в проучването, не са изпитали промени в наличието на финансиране за повечето видове финансиране (частта в жълто). Подобно на ЕС като цяло, останалите фирми по-често са посочили подобряване на наличието на финансиране (в зелено), отколкото влошаване (в червено).

                                       Срокове и условия на банково финансиране

В България общите условия на банковото финансиране в по-голямата си част са останали непроменени, с изключение на някои други финансови разходи и размерът на заема или кредитната линия. За ЕС като цяло, по-голямата част от предприятията са докладвали, че общите условия на банковите заеми са останали непроменени, констатира проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още