IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ахладова: Неудачно е да се правят промени в Изборния кодекс сега

Доверието в съдебната система ще се върне бавно и поетапно, твърди правосъдният министър

11:18 | 25.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Абсолютно неудачни са промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Тя защити изказването си с хипотезата, че подобни действия, свързани с изборния процес, няма да бъдат оценени положително от европейските ни партньори.

Относно притесненията на ЕП за назначението на главния прокурор, както и председателите на ВКС и ВАС, Ахлаодова посочи, че не знае какво провокира тези тревоги. България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто е Висшият съдебен съвет (ВСС). В много страни главният прокурор се назначава от изпълнителната власт, обясни министърът. 

„Работна група в министерство на правосъдието продължава да прави оценка на това какви изменения да бъдат направени в измененията на закона“, допълни тя.

В никоя европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има един вид разследващ прокурор на главен прокурор. Вторият проблем за това е конституционен, но Съветът на Европа е категоричен, че такъв механизъм следва да бъде изработен в рамките на Конституцията, каза още министърът.

Доверието в съдебната система ще се върне бавно и поетапно. Смятам, че електронното правосъдие, въвеждането на единна система за съдилища, внедряването на Единен портал за електронно правосъдие - всички тези стъпки ще повишат както прозрачността, така и доверието на гражданите, подчерта Ахладова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още